Tasmánské víno s českým přívlastkem



Kdo si rád dá skleničku dobrého vína? Kdo se hlásí?
 
Vinařství a Austrálie již mnoho let k sobě neodmyslitelně patří. Ostatně již jsem se o jedné oblíbené vinařské destinaci zmiňovala. Pamatujete? Hunter Valley.

To ale zdaleka není jediná vinařská oblast v Austrálii.

Vypadá to, že je tady další téma pro několik příspěvků. Australské víno, jeho historie, oblasti, vinaři, ocenění, …… Čím začít? Vlastně pokračovat. Těžká volba.

Možná to ale vezmu od Adama. Respektive od Josefa. Od Josefa Chromého.



Možná už jste o tomto pánovi slyšeli. Určitě se o něm zmiňoval např David Vávra v pořadu ČT Šumné stopy.

Věřím, že nyní už se název „Tasmánské víno s českým přívlastkem" nezdá tak bláznivý. Proč by také měl? Jde přece o vinnou révu vypěstovanou na Tasmánii, kterou šikovné ruce přeměnily v lahodný mok značky „Josef Chromy". A to je ten český „přívlastek".



Tasmánii jsem sice navštívila. Jenže to byl tak krátký pobyt, že se do programu nedal zahrnout výlet za vínem na úžasné vinohrady pana Chromého. Škoda.

Měla jsem ale možnost a štěstí osobně se s ním setkat při jedné jeho návštěvě Prahy. To bylo v roce 2019. Ochutnávka vína samozřejmě nechyběla.

Opět se ukázalo, že ten, kdo skutečně něco dokázal a něco umí, je naprosto normální člověk, který, ač velmi bohatý, nemá důvod se nad nikoho povyšovat. Je to milý, srdečný a usměvavý pán.



Škoda, že nejsem romanopisec. Životní příběh Josefa Chromého, to je totiž minimálně námět na román. Nebo film.

Narodil se na Vysočině v Novém Veselí u Žďáru nad Sázavou. Vyučil se řezníkem. V roce 1950 se ještě se dvěma kamarády rozhodl pro ilegální přechod hranic. Jen Josefovi se ale útěk povedl.

Nakonec se rozhodl pro život v Austrálii, protože, jak sám říká: „Považoval jsem ji za dost vzdálenou od komunistů a taky za mladou zemi se spoustou příležitostí."

Usadil se na Tasmánii. Pracoval v továrně na azbest. Z ušetřených peněz se po dvou letech rozhodl pronajmout si malý krámek. Ve velmi skromných poměrech začal s řeznickou výrobou. Jeho výrobky měly velký úspěch. Pražská šunka a moravské uzené byly velmi oblíbeným sortimentem. Jeho výrobna se rozrůstala a postupem času se stal největším soukromým zaměstnavatelem na Tasmánii. Zpracovával kolem 700 tun masa týdně, roční obrat dosahoval 80 milionů dolarů! Práci u něj našlo kolem 500 zaměstnanců.



Ačkoliv výnos z akcií by mu zajistil nádherný a pohodový důchod, v roce 1993 se rozhodl investovat. Tentokrát zabrousil do oblasti vinařství. Zkrátka ve věku, kdy se jiní odebírají na zasloužený odpočinek, Josef se pustil do nového podnikání, a to v oblasti realit a také již zmíněného vinařství.

Podařilo se mu vybudovat dnes již světově známé vinařství Josef Chromy. 61 hektarů, to už je hezký vinohrad!



Josef Chromý se zaměřuje na odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir), Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Chardonnay a Sauvignon. Etikety zdobí český lev. Vína základní řady nesou jméno Pepík. Ta prestižní Josef Chromy. Vybraná řada z těch nejlepších hroznů připomíná svým označením jeho rodné město. Jmenuje se Žďár, v přepisu pro angličtinu Zdar.

Jeho vína jsou vysoce hodnocená nejen v Austrálii. Josef Chromý získal mnohá ocenění. Mimo jiné v roce 2011 titul Nejlepší Chardonnay světa.



Bohužel nejsem odborník přes vína. Takže nemohu psát o tom, že Sauvignon Blanc „Josef Chromy" má svěží intenzivnější vůni. Nebo že Pinot Gris „Josef Chromy" má vůni plnější. Či snad že Pinot Noir „Josef Chromy" má vůni středně plnou. Že je velmi dobře postavené …

Vyzkoušejte a posuďte sami. Objevila jsem, že víno značky Josef Chromy se dá koupit i v České republice. Např na stránkách https://vinoteka.dios.cz/.

Věřte nevěřte, ale v roce 2020 tento neuvěřitelně vitální pán oslavil 90. narozeniny!

Pokud se chcete dozvědět mnohem více o jeho životě a zejména víně, navštivte stránky https://josefchromy.com.au/

Atmosféru Tasmánie a nádherných vinic určitě krásně navodí tato videa:


Na zdraví!
Cheers!



Už jen doplním, že fotografie pana Josefa Chromého jsem pořídila na terase hotelu Rott v Praze v roce 2019.

Komentáře