BB, že by Brigitte Bardot? Kdepak. Batemans Bay!



Hra s abecedou a mapou Austrálie pokračuje. Která města nabízí písmeno B? Jen tak namátkou uvádím: Byron Bay (Čtěte: Aussiealbum 6. – Sunset / Sunrise), Brisbane, Bundaberg, Berry, Bowral, Ballarat, Bendigo, Broome.

Los dnes vybral město, kde je písmeno B zastoupeno rovnou dvakrát. Batemans Bay.



Je to nádherné město na pobřeží New South Wales, nacházející se asi 300 km jižně od Sydney a asi 150 km od hlavního města Austrálie, kterým je Canberra. Není to jen vzdálenost, ale také krásné pláže, rybolov a vůbec pohoda u moře, co činí z Batemans Bay oblíbenou prázdninovou či víkendovou destinaci obyvatel hlavního města.



Batemans Bay je po Sydney mé druhé nejmilovanější místo na světě. Důkazem je i to, že jsem se již několikrát o Batemans zmiňovala, a to v nejrůznějších souvislostech, od požárů až po veselou historku (Čtěte: Rošťák se smyslem pro humor).

Město bylo založeno v roce 1885. Co do velikosti, se dá přirovnat např. ke Kolínu nebo Českému Těšínu. Rozloha je 34,5 km².

Obyvatele živí zejména turistický ruch, maloobchodní služby, rybolov a zejména chov ústřic. Ty zdejší jsou vynikající.

Řeka Clyde je jednou z nejčistších řek v Austrálii. Chov ústřic tady byl založen už v roce 1860. Zdejší ústřice jsou považovány za jedny z nejlepších v Austrálii.

Ústřice a vůbec mořské plody a ryby patří k vyhledávaným lahůdkám nejen zdejších restaurací a obyvatel.

Vynikající čerstvé ryby a potvůrky z moře či řeky vytažené nabízí oblíbená restaurace Innes Boatshed. Ale samozřejmě nejen ona. Možností, kde se dobře najíst, je tady daleko více.



Řeka Clyde je dlouhá 102 km. Mimo jiné protéká přes Clyde River National Park. Je vyhledávaná nejen rybáři, ale také milovníky plavání či kanoistiky. Batemans Bay je město, kde se řeka Clyde vlévá do Tichého oceánu.

Přes řeku nebyl až do roku 1956 most.

V roce 1956, konkrétně 21. listopadu, byl slavnostně otevřen tzv. Old Bridge. Postupem času se stal velmi oblíbenou památkou města. Byl to ocelový vertikální zvedací příhradový most. Ano, byl. Už je bohužel minulostí. Jsem z toho smutná. Pro mě byl symbolem města podobně jako je Harbour Bridge symbolem Sydney.



Vybavilo se mi, jak jsem jednou přecházela přes most. Naskytl se mi neobvyklý pohled. Copak to tam ve vodě je? Nezdá se mi to? Nezdá! Voda pode mnou byla plná medúz. Jellyfish kam jsem dohlédla. Neuvěřitelné.



Určitě se ještě k Old Bridge vrátím.

Konec roku 2019 a začátek 2020 sužovaly Austrálii katastrofální požáry. Nevyhnuly se ani Jižnímu pobřeží a Batemans Bay. Odřízly město od silničního spojení a izolovaly jej. Místní obyvatelé se před ohněm ukrývali na plážích v okolí města. Velký počet budov byl zničen.

Vše jsem s napětím denně sledovala v televizi. Bylo to velmi smutné. Děsivé. (Čtěte: Naděje)

A potom, když jsem mou oblíbenou trasu Sydney – Batemans Bay mohla opět absolvovat, věřte, byl to najednou velmi smutný výhled z okýnka. Sice australská příroda je zázračná a její obnova i po katastrofálních požárech je neuvěřitelná. Mnohá semena puknou právě až silným žárem. Také stromy jako zázrakem ožívají.

Ale když vidíte tu apokalypsu, vžene vám to slzy do očí. Zejména když váš zrak padne na zbytek kdysi krásného domu, který byl domovem. Dnes je na tom místě jen ohořelý komín. Jinak vůbec nic.



Místní byli velmi rozzlobeni na politiky, kteří jim v této těžké chvíli moc nepomohli. Viděla jsem jejich protesty při setkáních s politiky, kteří do města přijeli. Jo politici, ti jsou na celém světě stejní. Jako by je někdo klonoval. Ještě delší dobu po požárech zůstaly „památky" na tyto akce. A vím, že lidé, kteří přišli při požárech o vše, ještě velmi dlouho strádali. Přišla zima, a oni neměli střechu nad hlavou. Aby toho nebylo málo, tak další rána nese jméno covid. A víme, jak to ve světe dodnes vypadá. Austrálie není výjimkou.



Rychle ale otočme list a pryč od politiky.

Ještě jsem se nezmínila, proč se toto město jmenuje Batemans Bay? Vidíte, na to bych málem zapomněla. Musím napravit.

Byl to kapitán James Cook, který dal místu toto jméno. Dne 22. dubna 1770 spatřil nádherný záliv. To je to Bay v názvu města.

Právě Cook jej pojmenoval po kapitánu Nathanieli Batemanovi, se kterým sloužil v letech 1760 až 1762. To je to Batemans.

Je tady ovšem ještě jedna verze, a ta říká, že záliv a poté město získalo své jméno po 2. vikomtu Johnovi Batemanovi. Obě B objasněna.

O Batemans Bay bych mohla psát dál a dál.
Nezmínila jsem nádherné dlouhé pláže.



Návštěva kouzelného místo plného zvířat, typických pro Austrálii, nesmí chybět. Tím místem je Birdland Animal Park. Už 50 let dělá radost všem návštěvníkům svou přátelskou atmosférou.



Příjemné klima. Řeky, jezera, lesy kolem. Dobré jídlo. Přátelští a milí lidé. Pohoda. Klid. I to jsou důvody, proč jsem si toto místo okamžitě zamilovala. A tím pádem se na scéně objevil první „konkurent" Sydney.
 

Komentáře