C jako… jistě, jako hlavní město Austrálie



No ano, Canberra. Jasná volba. Ale Canberra samozřejmě není jediné australské město, začínající písmenem C. Namátkou vyberu ještě Cairns, Clarence, Campbelltown. Písmeno C mi dává zabrat. Více měst mě nenapadlo. Jsem v koncích. Určitě by poradila Wikipedie. Není ale třeba, protože cíl dnešní výpravy už určen je.

Canberra



Úvodem několik základních faktů.

Canberra je hlavní město Austrálie. Rozhodně ale není město největší. Jeho rozloha je 814,2 km². Podobnou rozlohu (891 km²) v Evropě má např. Berlín. Pro srovnání, Sydney má 12 368 km².
Vnitrozemským australským městem ale největším je. To zase ano.

Leží na jihovýchodě Austrálie asi 300 kilometrů jihozápadním směrem od Sydney a 660 kilometrů severovýchodním směrem od Melbourne v tzv. ACT, tj. Australian Capital Territory (Teritoriu hlavního města Austrálie).



Canberra je takové zvláštní město. Při mé první návštěvě (dávno tomu) na mě působila jako seskupení několika vesnic či městeček. Možná je to množstvím zeleně, která město nejen obklopuje, ale také prostupuje.

Na pohlednici, kterou přikládám, je to ostatně vidět.



Canberra byla založena 12. března 1913 na místě, které se nachází mezi Sydney a Melbourne. A proč právě zde? Tato města totiž soupeřila o pozici hlavního města Austrálie. Kompromis rozhodl a dal vzniknout městu Canberra.

Slovo „Canberra" vzniklo ze slova Kambera nebo Canberry, což v Ngunnawal jazyce (jeden z domorodých jazyků) znamená "meeting place""Místo setkávání".

V mezinárodní soutěži zvítězil návrh dvou chicagských architektů Waltera Burley Griffina a Marion Mahony Griffin. Návrh manželů kladl důraz na geometrické motivy, jako jsou kruhy, šestiúhelníky a trojúhelníky.

Jak už jsem se zmínila, jsou ve městě významné plochy přírodní vegetace. Díky tomu si město získalo přezdívku „bush capital".



Jde o hlavní město, tudíž tady sídlí Australská vláda, Australský nejvyšší soud a další vládní orgány. Je to takové město úřadů a úředníků.



Canberra je ale také centrem mnoha sociálních a kulturních institucí, jako např. Australská národní univerzita, Australské národní muzeum, Australská národní knihovna a nemůže chybět Australská národní galerie. O té jsem se již malinko zmiňovala (viz. Tom Roberts podruhé aneb Jana pátrá, zjišťuje a informuje)



Nemohu vynechat The Australian War Memorial tj. Australský válečný památník, kde se každoročně 25. dubna (ANZAC Day) konají vzpomínkové akce. (viz. Pětadvacátý duben tentokrát jinak)



Nechybí samozřejmě sportoviště, ale také ZOO a nádherná Botanická zahrada. O velkém množství parků a jezer nemluvě.

Na jaře město ozdobí záplava krásně kvetoucích tulipánů. Komu by to nestačilo, může navštívit „Floriade", největší jarní festival.

Milovníci balonového létáni si také přijdou na své. Březen je tím hlavním balonovým měsícem. To se koná balonová slavnost.

Ale i pro „pozemšťany" je jistě zážitek vidět tak velké množství balonů nad městem.



Ačkoliv jde o město úředníků, je vidět, že žádná kancelářská nuda tady nehrozí. A to jsem ještě nezmínila mnoho dalších zajímavostí a krás města. Něco si ale musím přece nechat pro příští návštěvu.

Omlouvám se za kvalitu dnešního fotodoprovodu, resp. nekvalitu. Většina fotografií, které mám, jsou totiž ještě ty klasické. Snažila jsem se je ofotit, a tak je dostat do digitální podoby. Dnes jsem použila takto zpracovanou jen jednu z nich.

Pomocníkem mi proto byla knížečka se stručným názvem Canberra, vydaná v roce 1993. A pohlednice města.

Na závěr dnešní návštěvy hlavního města Austrálie dám ještě jednu svou novější fotografii, která přináší výhled na Black Mountain a Telstra Tower. Jedno z mnoha dalších zajímavých míst, která Canberra nabízí. Ale o tom zase jindy.



Komentáře