Nick Cave, slavný rodák z Waracknabeal



Velký celek Zeměkoule. Ta se otáčí až se objeví Austrálie, která se přibližuje. Krajina je zřetelnější víc a více. Brzy jsou vidět jednotlivá místa, domy, stromy. Vše už je rozeznatelné. Vidíme detaily města, které se jmenuje Warracknabeal. I tak nějak by mohl začínat dokument věnovaný slavnému australskému zpěvákovi.


Zdroj: Wikipedia.org, autor: Mattinbgn

Waracknabeal je město ve státě Victoria. Leží asi 330 km severozápadně od Melbourne. Má se za to, že název města je odvozen od aboriginského výrazu znamenajícího "place of big gums shading the water hole" (místo velkých eukalyptů stínících jezírko).

Právě v tomto městě se 22. září 1957 narodil Nick Cave.



Jeho otec byl učitelem. Nick má 2 bratry a sestru. Po narození sestry se rodina přestěhovala do městečka Wangaratta. V osmi letech Nick začal zpívat v místním kostele. Ve Wangaratta zahájil školní docházku, jenže ve třinácti letech byl pro špatné chování ze školy vyloučen a rodiče jej poslali na internátní školu do Melbourne. Nick se zajímal hlavně o literaturu a výtvarné umění. Byl přijat na výtvarnou školu. Když byl v posledním ročníku, začal se věnovat také hudbě. Neshody s učiteli, vyloučení ze školy, kapela, koncerty. Bouřlivé mládí, jen co je pravda.

Soukromý život je jedna věc. Že ten jeho není nudný ani jednoduchý nemusím dodávat.

Jeho pracovní, tj. umělecký život, ten je až neuvěřitelně pestrý a bohatý. Nick Cave je totiž mužem mnoha profesí:

Zpěvák, autor, muzikant

Hudební kořeny Nicka Cave jsou v bluesové hudbě. V jeho textech se prolínají milostné motivy s tématy náboženskými.



Jako zpěvák, muzikant a autor je nejznámější. Kolik vlastně vydal alb? Těžko říct, mohlo by jich být 20. Možná 25. Tím prvním je myslím Door, Door z roku 1979. Tím nejslavnějším by mohlo být album Murder Ballads (1996). V roce 2021 toto album „slavilo" 25. výročí (více zde: Nick Cave opět v Praze! Bohužel, turné zrušeno. Nick ale bude!). Zatím posledním vydaným CD je Carnage z roku 2021.



Pokud bychom chtěli spočítat, kolik Nick dodnes uskutečnil koncertů, byla by to vážně vysoká hra s čísly.
Připravuje turné po Austrálii, které by mělo proběhnout v listopadu a prosinci 2022. 18. prosince 2022 by měl mít koncert v Sydney Opera House!

Spisovatel

Knižně byly vydány jeho písňové texty, eseje a aktovky. Je ale také autorem prózy: A uzřela oslice anděla (And the Ass Saw the Angel, 1989), Smrt zajdy Murnoa (The Death of Bunny Munro, 2009) nebo Píseň z pytlíku na zvratky (The Sick Bag Song, 2015). Fanoušci v České republice si jeho knihy mohou přečíst také v českém překladu.



Hrdina comicsu

Ano, Nick se stal hrdinou knihy. Reinhard Kleist je autorem grafického románu s názvem Nick Cave Mercy On Me.


Foto z knihy Nick Cave Mercy on Me

Autor filmové hudby

Jeho jméno můžeme číst v titulcích několika filmů u profese „autor hudby". Odhaduju to na 15 hraných a možná stejný počet dokumentárních filmů. To není málo.

Herec

Od vytvoření filmové hudby možná není daleko k tomu, dostat se před kameru. Nick se představil totiž také jako herec, a to myslím rovnou v 10 filmech. Namátkou vyberu třeba: Nebe nad Berlínem (1987, Německo), Ghosts …of the Civil Dead (1988, Austrálie), Johnny Suede (1991, USA, Francie, Švýcarsko) nebo Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (2007, USA, Kanada). Zatím jeho asi posledním hereckým počinem je role ve filmu Krásné dny v Aranjuez (2016, Portugalsko, Německo, Francie).

Scenárista

Je autorem scénáře k jednomu dokumentárnímu (Nick Cave: 20 000 dní na Zemi) a ke třem hraným filmům (Proposition, Ghosts …of the Civil Dead a Země bez zákona).


Foto z knihy Nick Cave Mercy on Me

Tolik aktivit! Jak to vše zvládne jeden člověk? A to jsem určitě nevyjmenovala zdaleka všechno.
Stručně by to možná šlo shrnout do jedné všeříkající věty:

Hubený charismatický a všestranně nadaný Australan s podmanivým hlasem, to je Nick Cave.

Komentáře