Vše je lepší s dobrou kávou



Přesně tak. Everything Gets Better With Coffee. I to bude důvod, proč má káva svůj mezinárodní den.

Mezinárodní organizace pro kávu stanovila 1. říjen jako Mezinárodní den kávy. Tento den má připomenout nelehké pracovní a životní podmínky těch, kteří kávu v Latinské Americe, Africe a Asii pěstují. Je to také samozřejmě den pro všechny milovníky dobré kávy. 

Jak jsem se dočetla, tak přesné datum vzniku Mezinárodního dne kávy není známo. To ale není vůbec podstatné.



U Australanů je káva ve velké oblibě. Našla jsem statistiku, která říká, že tři ze čtyř Australanů (75 %) si vychutnají alespoň jeden šálek kávy denně a z nich 28 % si dá tři i více šálků během jednoho dne! Ti, kteří dávají přednost instantní kávě, si s největší pravděpodobností dají kávu minimálně 3 x denně.

Ostatně tomuto tématu, tj. káva a Austrálie, jsem se už několikrát věnovala, např: Vittoria Coffee aneb australské kávy není nikdy dost.

Možná by to chtělo vynikající kávičku něčím doplnit. Co třeba spojit vůni a chuť kávy s tou čokoládovou?! To by bylo něco! Může to být samozřejmě kousek vynikající čokolády, který si k lahodnému krásně vonícímu nápoji dáme.



Jenže je ještě jiné řešení. Malinko pracnější než si jen ulomit kousek čokolády, kterou nám mistři svého oboru vyrobili. Tím mám na mysli, připravit si dezert z kávy a čokolády.

Je známo, že káva a moučník jsou nerozluční přátelé.



Jednoduchý na přípravu a moc dobrý je tento...

Čokoládo-kávový dort

  • 1 a ¼ hrnku silné černé kávy
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek podmáslí
  • 4 vejce
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky sody bikarbony
  • 1 hrnek cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilla extraktu
Toto je dávka na 2 dorty, které se spojí marmeládou nebo krémem.
Troubu předehřejeme na 160°C.
Pokud děláme z celé dávky, tak si připravíme 2 stejné dortové formy o průměru 22 cm. Já jsem dělala z poloviční dávky, tedy jen do 1 formy.

Smícháme sypké hmoty. Přidáme olej, vejce, podmáslí a vanilla extrakt. Dobře všechny ingredience promícháme. Nakonec vmícháme čokoládu, kterou jsme rozpustili v horké kávě.

Připravené těsto vlejeme do formy. Pozor, těsto je řidší.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 až 50 minut. Necháme vychladnout.



Pokud máme upečeno z celé dávky, spojíme oba korpusy krémem nebo marmeládou a povrch potřeme čokoládovou, tvarohovou nebo jinou oblíbenou polevou.

Já jsem dort dozdobila u nás doma oblíbenou tvarohovou polevou (jako na mrkvový dort) a kousky mandlí.

Čokoláda a káva se zkrátka krásně doplňují.

Slavíme sice Mezinárodní den kávy, ale k dezertu, zvláště pokud jej připravíme pro nějakou oslavu, se krásně hodí také víno. K moučníkům z čokolády je obecně doporučováno silné červené víno.



Na závěr pro ty, kdo by měli z mlsání výčitky svědomí, tady mám jeden slogan, na který jsem nedávno někde narazila a sem se přesně hodí (tímto jeho autorovi děkuji):

„Nejlepší sport je kafe a dort."

Komentáře