What about … Keith Urban?



Keith Urban (celým jménem Keith Lionel Urban) je australsko-americký hudebník, zpěvák, kytarista a skladatel.
 
Narodil se 26. října 1967. A aby se to nepletlo, tak to nebylo ani v Austrálii a ani v USA, ale ve Whangarei na Novém Zélandu.

Keith se narodil do rodiny milovníků hudby, zejména té country. Není tedy divu, že rodiče podporovali jeho hudební nadání a vášeň pro hudbu.

Rodina se později přestěhovala do Caboolture v australském Queenslandu.

Městečko, které je svou rozlohou 68,7 km² o něco menší než např Vimperk, leží asi 44 km severně od Brisbane. Název Caboolture byl odvozen od Kábul-turu, což v místním aboriginském jazyce znamená „místo kobercového hada."


Zdroj: Wikimedia.org, autor: Sheba_Also

Jako teenager se Keith účastnil a vyhrál několik talentových soutěží. Začal hrát s místní skupinou a vytvářet vlastní osobitý hudební styl.

Své debutové album nazvané stručně a jasně „Keith Urban" vydal v roce 1991 u EMI Australia. Album a několik singlů, které vydal ve své domovské zemi, se setkaly se značným úspěchem.

Svou hudební kariéru tedy odstartoval v 80. letech doma v Austrálii. Potom se ale vydal hledat štěstí do světa, do USA. Do Nashville se přestěhoval v roce 1992.

V roce 1997 založil country kapelu nazvanou The Ranch. Keith v kapele, kromě toho že byl hlavním vokalistou, také hrál na několik hudebních nástrojů. Skupina vydala pouze jedno album a dva singly. V roce 1998 se rozpadla.

V Americe se Keith bohužel dostal k drogám. Ze závislosti na kokainu se v roce 1998 léčil ve středisku Cumberland Heights.

Poté, co vyšel čistý, vydal v roce 1999 album, které opět nazval „Keith Urban". Album se stalo hitem a přineslo průlom v jeho kariéře.

Další Keithovo album 'Golden Road' vyšlo v roce 2002. Objevily se na něm mimo jiné také skladby Somebody Like You, Who Wouldn't Wanna Be Me a You'll Think of Me, které braly útokem žebříčky Hot Country Songs. Právě toto album se dodnes řadí k těm nejúspěšnějším.


Foto z časopisu Woman´s Day, 2007

Keith dosud vydal 12 studiových a 4 kompilační alba a 54 singlů. Téměř každé z nich obsadilo přední příčky v žebříčcích Hot Country Songs.

V roce 2010 vydal album 'Get Closer', které se dočkalo kladných recenzí od hudebních kritiků.

Album, „Fuse", které vyšlo v září 2013, obsadilo přední příčky v country hudebních žebříčcích a oproti předchozím albům přineslo nový zvuk a výraznější texty.

V roce 2016 přišel se svým devátým studiovým albem 'Ripcord'. Na něm spolupracoval s řadou hudebníků, například Pitbullem, Carrie Underwood a Nilem Rodgersem. Album se stalo velkým hitem a na 59. ročníku cen Grammy bylo nominováno na nejlepší country album.

K největším hitům Keitha Urbana patří:
  • I Told You So
  • Tonight I Wanna Cry
  • Somewhere in My Car
  • Somebody Like You
  • Blue Ain't Your Color
  • Raining on Sunday
  • You'll Think of Me.
  • One too many
  • Stupid Boy
  • The Fighter
Že je Keith všestranný hudebník dokazuje i to, že hraje jak na akustickou kytaru, tak také na banjo, basovou kytaru, klavír, mandolínu a bicí.

Jednou někde prozradil, že se chtěl stát DJ v rozhlase. Jeho tvorba dokazuje, že ale patří na tu druhou rozhlasovou stranu. Že není tím, kdo hudbu pouští, ale naopak tím, koho v rádiích hrají.

V roce 2013 debutoval také jako porotce soutěže „American Idol".


Foto z časopisu Yours, 2014

Že jeho manželkou je herečka Nicol Kidman není žádné tajemství (Čtěte: V hlavní roli… iniciály NK jsou malou nápovědou)
 
Vzali se v roce 2006. Romantický svatební obřad se konal v gotickém chrámu Cardinal Cerretti Chapel v sydneyské čtvrti Manly. Na seznamu hostů byli např. Russell Crowe, Baz Luhrmann, Naomi Watts nebo Hugh Jackman. Na svatební hostině Keith své ženě zazpíval skladbu „Making Memories of Us".

Nicol a Keith mají spolu dvě dcery, Sunday Rose (narozena 7. července 2008) a Faith Margaret (narozena 28. prosince 2010).

S Nic si nijak nekonkurují. Každý má svou hvězdnou kariéru a ve své práci se navzájem podporují. Keith rozhodně není jen „ten od Nicol".


Zdroj: Depositphotos

Za umělce nehovoří množství článků v bulvárním tisku, ale jejich práce.

Keith má doma nemalou sbírku nejrůznějších hudebních ocenění. Od Country Music Association Awards získal cenu Horizon Award. BMI Awards mu udělila cenu Champion Award. Během své kariéry byl také devatenáctkrát nominován na ceny Grammy Awards a čtyřikrát se stal vítězem v kategorii Best Male Country Vocal Performance category. Je držitelem 14 Golden Guitar, což jsou ceny udělované za tvorbu v country hudbě v Austrálii.

Jak je vidět, svůj sen si Keith splnil a plní. Má za sebou množství úspěšných alb a koncertů po celém světě.

Aktuální velké turné Keith odstartoval 13. října 2022 v Savannah v USA. S tímto turné navštíví nejrůznější místa Spojených států (Charleston, Madison, …) a Austrálie (Gold Coast, Brisbane, Sydney, Wollongong, Deniliquin, Newcastle, Adelaide, Melbourne). Závěrečný koncert tohoto turné je naplánován na 18. únor 2023 v San Antoniu (Texas). Hostem koncertů je zpěvačku Ingrid Andress, která celé show zahajuje.

Že si Keith a jeho spolupracovníci každičký koncert užívají svědčí i jeho slova: „Každý večer hrajeme, jako by to bylo poprvé a užíváme si kouzlo okamžiku, které je neopakovatelné a spontánní a každý koncert má jinou náladu."

V České republice myslím Keith zatím nevystupoval.


Foto z časopisu New Idea, 2015

Keith Urban má dvojí občanství, australské a americké.

Říká, že rád hraje bowling. Miluje sushi a také fresh juice, zejména jablko, celer, špenát, mrkev (hmm, dobrá volba).

Na otázku, bez čeho nikdy neopouští domov, řekl že bez toho, aby věděl, kam jede. Ale s úsměvem dodal: „I když, někdy to vlastně nevím až do příjezdu na letiště, kde mi řeknou, kam vlastně jedu."

Jak Keith říká, jeho přáním je jezdit po světě jako úspěšný umělec, dělat lepší desky a psát lepší písničky, být dobrým manželem a otcem a moci být na sebe hrdý.

„Life is a balance of holding on and letting go." Keith Urban


Zdroj: Depositphotos

Jak jinak ukončit povídání o zpěvákovi než některou z jeho skladeb.

Kterou z toho dlouhého seznamu ale vybrat? Chtěla jsem tu, jejíž název jsem parafrázovala v titulku článku. Tedy What about me. Jenže jsem ji na youtube nenašla s videem.

Co tedy skladba, kterou zpíval své ženě na svatbě?! Tady je oficiální video k písni „Making Memories of Us":

Komentáře