Walgett, město u soutoku dvou řek


Písmeno U předalo štafetu písmenu V.  Abecední cestování napříč Austrálií se blíží k cíli, tj. k poslednímu písmenku.

V jako Violet Town. Romantický název městečka, jen co je pravda. Všeobecně se má za to, že město získalo svůj název díky majoru Thomasi Mitchellovi, který při své průzkumné výpravě v roce 1836 poznamenal, že bažiny a mokřiny v této oblasti jsou domovem velkého množství fialek a pojmenoval místo Violet Ponds. Když zde vláda vybudovala vesnici, nazvali ji Violet Creek. Vesnice se rozrůstala až v dnešní Violet Town. Toto městečko leží asi 185 km severo-východně od Melbourne.


Zdroj: Aussietowns.com.au

Jednoduché V to ale v místopisných názvech nemá vůbec jednoduché. Moc jmen australských měst jím nezačíná. Pravým opakem je písmenko W. Tady je seznam dlouhý, předlouhý. Namátkou Wollongong (NSW), Woodburn (NSW).

Pamatujete? Nick Cave a města Waracknabeal a Wangaratta (více v příspěvku Nick Cave, slavný rodák z Waracknabeal).

W otevírá pomyslnou bránu do města…

Walgett



Walgett leží na severu Nového Jižního Walesu. Ze Sydney je to sem zhruba 648 km severozápadním směrem. Mimochodem cesta vede také přes vinařskou oblast Mudgee.

Do Sydney je to tedy přece jen trošku „štreka". To Lightning Ridge je coby kamenem dohodil. Pouhých 76 km. (L jako The Black Opal Capital).



Před příchodem Evropanů byla tato oblast domovem domorodců klanu Kamilaroi.

První evropské osídlení vzniklo na řece Namoi v roce 1851. Místo pojmenovali Walgett, což v jazyce domorodců znamená "meeting of two waters" tedy soutok dvou řek. Walgett se totiž nachází v blízkosti soutoku řek Barwon a Namoi.

Objevila jsem pár zajímavostí z historie města. Vítejte tedy ve městě Walgett.


  • V roce 1851 byl v blízkosti přechodu řeky Namoi postaven jakýsi stan, který sloužil jako tenkrát nejvzdálenější pošta kolonie.
  • V roce 1860 byla postavena budova policejní stanice, vznikl první obchod a hotely.

Foto z turistického průvodce „Walgett and the Lightning Ridge Opal Fields"
  • O rok později, tedy v roce 1861 dorazil do Walgettu první kolesový parník z Murray-Darling. Ten byl v provozu do roku 1870.
  • V roce 1863 se Walgett stal centrem nového policejního okrsku a v roce 1865 byla postavena soudní budova.
  • Pravidelná autobusová linka do Sydney zahájila svůj provoz v roce 1874.
  • V roce 1876 byla otevřena první banka a také byly postaveny škola a nemocnice.
  • Most přes řeku Barwon byl postaven v roce 1877.
  • V 80. letech 19. století zde byl dokonce založen pivovar, ale v roce 1910 byl uzavřen. Je to ale záhada, že zrovna pivovar nepřežil do dnešních dnů!
  • V roce 1890 přišla ničivá povodeň, která město zdevastovala.
  • V roce 1903 vyhořela redakce místních novin. Walgett vydává týdeník The Walgett Spectator nepřetržitě od 18. století dodnes, navzdory výše uvedenému ničivému požáru.
  • Železnice do města dorazila v roce 1908.
  • V roce 1965 Freedom Riders ze Sydney pod vedením Charlese Perkinse protestovali proti diskriminaci domorodců ve městě.
  • V roce 2003 byla založena Walgett Community College.

Co Walgett a počasí?

Zimy bývají mírné. Někdy ale teploty spadnou k bodu mrazu.

Léto bývá horké. Statistiky uvádějí, že k nejteplejším patří léto roku 1903, kdy byla zaznamenána teplota 49,2°C!

V létě 2012-2013 rtuť teploměru vyběhla až k 48,5°C. No tak to už je pěkně teplíčko. Jak dokazuje fotografie z turistického průvodce „Walgett and the Lightning Ridge Opal Fields" ve městě nechybí bazén, a tak není problém zpříjemnit si horké letní dny koupáním.



Jsem milovník tepla. Kdybych si mohla vybrat, tak raději volím vedro než zimu. Ale uznávám, že docela jinak se snášejí vysoké teploty blízko u moře než kdesi ve vzdáleném vnitrozemí, kde je suchý vzduch.

Roční srážky bývají ve Walgettu poměrně nízké. I když v posledních letech je vše nějak jinak a zejména východní část Austrálie často sužují lijáky a následné záplavy.



V roce 2016 měl Walgett na základě sčítání lidu 2 145 obyvatel.

Nyní možná nelogicky přejdu od informace o poštu obyvatel k ovečkám. Kolik jich je nyní na pastvinách kolem města netuším.

Ovce ale k městu a okolí už od nepaměti neodmyslitelně patří. Vždyť v roce 1885 Frederick Wolseley z Euroky dokončil práce na prvním stroji na stříhání ovcí na světě. Stroj byl patentován v roce 1887.

Tato cedule zdobila město někdy možná v roce 2007? Vlastně ani nevím, zda je tam i dnes a zda informaci o počtu oveček aktualizují.



Od oveček je to jen kousek k produkci vlny. Oblast Walgettu je regionálním centrem pro zpracování vlny.
Walgett je také bránou do opálových polí Nového Jižního Walesu. Vždyť Lightning Ridge je hned vedle.



Ve Walgettu žije velká populace domorodých obyvatel. Bohužel alkohol není dobrým spojencem, což je známo už z historie Ameriky. Indiáni a ohnivá voda. Nevhodné spojení. Ne jinak je tomu u domorodých obyvatel Austrálie.

Walgett, podobně jako mnoho podobných vzdálených měst, má problémy s trestnou činností spojenou zejména s alkoholem a drogami.

Nechci ale končit pesimisticky.



Když to shrnu tak Walgett je město, které najdeme asi 650 km severozápadně od Sydney. Je centrem Walgett Shire. Tato oblast je znává zejména pro chov hovězího dobytka a ovcí, výrobu vlny, pěstování bavlny a pšenice. V současné době má Walgett největší dočasné skladovací zařízení na Jižní polokouli. Nachází se přibližně 3 km za městem na dálnici Kamilaroi.

A co Walgett a slavní obyvatelé nebo rodáci?

Ricky Walford se narodil 8. prosince 1963 v Collarenebri a byl vychován svými prarodiči v nedalekém městě Walgett. Pokud se nezajímáte o rugby, tak si možná říkáte, kdo to je? Ricky je, dnes tedy již bývalý, australský domorodý profesionální hráč Rugby League.

Také domorodý zpěvák Jimmy Little má spojení s Walgettem. Ani on se zde ale nenarodil. Do Walgettu se přiženil. Jeho manželka Marjorie Rose Peters se narodila 19. sprna 1936 v Gingie Mission poblíž Walgettu.

James Oswald „Jimmy" Little, byl australský hudebník, ale také herec a pedagog. Narodil se 1. března 1937 v Collarenebri. Jako herec se objevil například ve filmu Shadow of the Boomerang (1960). Fanoušci Kylie Minogue jej jistě znají z jejich společné nahrávky. V roce 2001 natočili duet „Bury Me Deep in Love".

Jimmy Little zemřel 2. dubna 2012.
 

Zdroj: Facebook.com/kylieuniverse

Walgett. Když jsem toto místo navštívila poprvé (ooh, dávno tomu) tak jsem se divila, jak tam někdo může žít. Týdenní dovolená, to ano, to je skvělé. Jenže žít tam pořád?! Nevím.

Když jsem tam potom byla po letech znova, zdálo se mi, že úroveň města šla docela dolů. Ubyly obchody, zvedla se kriminalita.

Ale stejně někdy říkám, zejména když vidím „krásy" města, které leží na jedné řece, a tou je Ostravice „zlatý Walgett". V poslední době totiž ta úroveň jde směrem dolů nejen ve Walgettu.

Stejně bych ale Walgett a jeho okolí zase ráda navštívila. Příroda všude kolem je totiž nádherná, jedinečná.



Walgett sice virtuální cestování podle abecedy uzavírá. Ale pro úplnost bych měla doplnit některá místa začínající na ta zbývající písmena.

X? Světe div se, nenašla jsem žádné australské město, které by začínalo tímto zvláštním písmenem. Ale možná jsem jen nepátrala dost důkladně.

Písmenko Y už je na tom lépe. Jen v australském státě Victoria najdeme třeba Yackandandah nebo Yambuk. Krásná jména, že?

Z a tasmánské městečko Zeehan. Najdeme jej na západním pobřeží Tasmánie asi 139 kilometrů jihozápadně od Burnie. Je součástí West Coast Council, spolu s přístavem Strahan a sousedními hornickými městy Dundas, Rosebery a Queenstown.

Vzhledem k rozloze Austrálie jsem představila (a zatím navštívila) jen nepatrnou část této nádherné a jedinečné země.

Ostatně kolik běžných Evropanů může říct, že dokonale znají a procestovali celou Evropu?!


Pro fotografický doprovod článku jsem tentokrát použila jak mé staré, klasické fotky (proto ta zhoršená kvalita), tak mi pomohli mí the best friends (fotografie z letošního roku). Využila jsem také materiály, které mám doma (pohlednice a turistický průvodce „Walgett and the Lightning Ridge Opal Fields").

Komentáře