Aussiealbum 17. – Jedinečná příroda Austrálie



Fauna a flora Austrálie. Vzhledem ke své geografické izolovanosti se australská příroda vyvinula v něco dost odlišnějšího od zbytku světa. Kde jinde žije zvíře jako např. Platypus (ptakopysk)? Nebo ve které jiné zemi rostou stromy, které vyloženě čekají na požár, protože až díky žáru ohně mohou jejich semena vyklíčit?!
 
Asi 93 % druhů australské fauny a flory nelze najít nikde jinde na světě!

Množství biologické rozmanitosti země lze připsat široké škále přírodní krajiny. Počínaje písečnými plážemi až po zasněžené hory. Pouště, pralesy, ….

Příroda Austrálie není jen klokan či roztomilá koala (viz Seznamte se. Koala).




Vačnatci, papoušci. A co rostliny? Samozřejmě i svět flory je velmi pestrý a unikátní.



Vždyť třeba Gum tree, tedy eukalyptus, má svůj Národní den (viz Happy National Eucalypt Day).



Klokan, tedy Kangaroo. A Kangaroo má ve svém jménu i nádherná kytička. Kangaroo Paw.


A takto bych mohla pokračovat přes echidnas až po bottle brush. Každé jméno přináší zajímavého živočicha či rostlinu, kteří často musí a dokáží žít ve skutečně obtížných podmínkách.

Pojďme prolistovat album fotografií, jejichž hrdiny často velmi dobře znáte. Třeba ze ZOO či z různých zajímavých dokumentů. Nebo přímo z čarovné země OZ.

Pohádkový ptáček, tedy fairy bird.



Roztomilá Echidna, česky ježura.



Krásné kytičky, které umí žít na zdánlivě nehostinném místě.



A co tady žije nejroztodivnějších ještěrek! Austrálie je známá také jako „země ještěrek".



Banksia. Nádherná dřevina, která k Austrálii patří už více než 40 milionů let!



Australský národní květ, to je The Golden Wattle (akácie sivozelená). Tu na fotografii jsem objevila v pražské botanické zahradě Na Slupi, a jak je vidět, ještě plně nerozkvetla. Protože když rozkvete, změní se celá rostlina v moře zlatých odstínů.



Grevilea. Rod této krásné rostliny má dokonce asi 380 druhů! Převážná většina jsou endemity Austrálie.



Neměla bych zapomenout na nádherného ledňáka obrovského. Byl dokonce jedním z maskotů letních olympijských her 2000 (čtete více: Olympijské hry, Sydney, rok 2000). Kookaburra, tak se jmenuje v Austrálii, se často rád usazuje také ve městech.



Koala, eukalyptus, slaměnka (viz Did you know? - Věděli jste? – 7. díl) nebo zlobivý cockatoo (viz Rošťák se smyslem pro humor).



Příroda, nejen Austrálie, je tak krásná! Škoda, že člověk dělá vše, aby se stal vítězem v anketě Největší škůdce planety Země. Naštěstí ne všichni. Bohužel ale ti, kteří mají peníze a tím i moc.

Rychle ale zpět do světa čistoty a krásy. Zpět do rostlinné a zvířecí říše. Ta australská má jedinečných živočichů a rostlin mnoho. Rozhodně více, než se vešlo do dnešního alba.


Komentáře