Aussiealbum 18. – Královna květin v královské zahradě



„Visit the Palace Rose Garden and experience the romantic symphony of colour and aromas for yourself!"

Takto na svých stránkách láká k procházce touto svou částí The Royal Botanic Garden v Sydney.



Palace Garden Gate obrazně otevírá Aussiealbum na téma the Palace Rose Garden, tedy Palácová růžová zahrada, která je plná romantické symfonie barev.

V našem případě pouze barev, protože nevím, jak přes obrazovku počítače či mobilu poslat tu jedinečnou a omamnou vůni růží. Tady technika za přírodou hodně pokulhává. Naštěstí.



V sousedství Růžové zahrady je tato krásná fontánka Cupid Statue, kterou obklopuje každý rok jiná záplava květin.



The Royal Botanic Garden, tedy Královská botanická zahrada. Tam růže, která je královnou květin, nesmí chybět!

The Palace Rose Garden (Palácová růžová zahrada) se nachází v části Old Palace Gardens. Zde stával velkolepý zahradní palác. Ten byl postaven pro mezinárodní výstavu, která se konala v Sydney v letech 1879-80. Pavilon byl navržen architektem Walterem Vernonem. V roce 1882 bohužel katastrofický požár palác zcela zničil.

Jak velkolepý palác byl, ukazuje také obraz „Garden Palace, Sydney", který je součástí sbírek State Library of New South Wales. (více o knihovně: Místo plné lidí a příběhů. Místo, kde jsou všichni vítáni. To je The State Library of NSW). Autorem obrazu je J. T. Richardson.


Zdroj: Collection.sl.nsw.gov.au

Z časů dávných zpět do současnosti.
V horkém letním dni poskytne stín nádherný pískovcový altán.



A jak vidno nejen lidským návštěvníkům zahrady.


V tomto koutě Royal Botanic Garden si každý rád užije krásu růží a jejich vůni. Vždyť mistři zahradníci zde vysázeli pestrou paletu jak druhů, tak barev.


Celebrate your love with us!
Celebrate your dream wedding at Sydney's Royal Botanic Garden. We offer a range of indoor and garden wedding venues to suit all budgets and tastes. Visit our events page and let us help make your dreams come true.

To opět cituji z webu Royal Botanic Garden. „Svou lásku oslavte s námi!" Protože tato nádherná botanická zahrada nabízí řadu romantických míst vhodných také pro konání svatby. Vybere si každý podle svého vkusu a finančních možností.

Růžová zahrada je skvělým místem pro svatební obřad a recepci, piknik či firemní party. Všestrannost tohoto místa přináší nekonečné možnosti, jak si jej užít.



Odsud, z části RBG plné růží, se jako bonus naskytne i takovýto jedinečný výhled na Harbour Bridge.



Růže mají dlouhou historii jako symboly krásy a lásky, ale také války a politiky.

Většina druhů růží pochází z Asie Některé byly vyšlechtěny v Severní Americe, Evropě a severozápadní Africe.

Nejde tedy o australskou květinu, a tak není snadné ji v podmínkách zdejšího klimatu pěstovat.

V roce 2001 byl i z tohoto důvodu vyvinut nový koncept Růžové zahrady. Ten odstranil živé ploty, čímž se zlepšil tok vzduchu, ale také pozvedl výhledy a vytvořil více prostoru pro využití trávníku kolem.

Takto upravená zahrada byla dokončena v roce 2006.

Byly vysázeny odrůdy růží, které jsou odolnější a přizpůsobivější zdejším klimatickým podmínkám.



Zahradníci vytvořili romantické okouzlující záhony, ve kterých kromě růží najdeme nejrůznější květiny, které svou rozmanitostí přilákají více druhů prospěšného hmyzu. Ten pomáhá také v boji se škůdci. Tím se sníží množství chemických prostředků používaných na ochranu rostlin.



Tato zahrada je příkladem skvělé spolupráce zdejších zahradníků a vědců. Díky tomu je nyní Růžová zahrada plná života.



Krásně je tady jak ve slunečném dni, tak i v době, kdy mraky zastíní sluníčko.


„A pro ten čas, který jsi své růži věnoval, je ta tvá růže tak důležitá… Lidé zapomněli na tuto pravdu, ale ty na ni nesmíš zapomenout. Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal. Jsi zodpovědný za svou růži."
Antoine de Saint-Exupéry, kniha Malý princ

Komentáře