Rebarbora a maliny. Skvělé spojení chutí.



Rebarbora / Maliny. Zelenina / Ovoce. Rebarbora a maliny / Skvělé spojení chutí, např v lahodných muffins.
    
Rebarbora je vynikající a velmi zdravá, i když malinko záludná zelenina viz. Elixír zdraví! Přesně tím je neprávem opomíjená rebarbora.

Maliny patří pro svou osvěžující chuť a krásnou vůni k oblíbenému ovoci. Díky vysokému obsahu vitamínů B a C a hořčíku podporují naši imunitu. A podobně jako např jahody stimulují metabolismus. Díky železu a fosforu se podílí na správném fungování srdce a působí i proti stresu a migrénám. A skvěle chutnají!

V Austrálii jsou asi nejoblíbenějším ovocem banány. Z bobulovin (berries) myslím vedou, dle nejrůznějších výzkumů, borůvky. Maliny ale na seznamu oblíbeného ovoce v žádném případě nechybí.



V Austrálii se maliny pěstují zejména v chladnějších oblastech Viktorie a Tasmánie a ve výše položených oblastech Nového Jižního Walesu.

Čerstvé maliny jsou k dostání jak v supermarketech, tak v obchodech s ovocem a zeleninou kdykoli v průběhu celého roku. Maliny jsou ale typickým letním ovocem. Ty, pěstované v Austrálii, nejsou samozřejmě výjimkou. Samozřejmě i tady je jejich hlavní sezonou doba letní, tedy prosinec až únor.

Maliny jsou pro svou nezaměnitelnou chuť a vůni často využívány také při přípravě nejrůznějších dezertů. Objevila jsem jeden zajímavý, který dokonale spojuje kyselejší chuť rebarbory s tou sladkou malinovou.

Muffinky s rebarborou a malinami jsou nejen dobré, ale také snadné na přípravu, která zabere jen malou chvilku.


Rebarborové muffins s malinami

  • 30 g másla nebo margarinu
  • 1 a 1/3 hrnku celozrnné mouky
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • ¼ hrnku hnědého cukru
  • ½ lžíce skořice
  • ½ lžičky vanilla extraktu
  • 1/3 hrnku mléka
  • 1 celé vejce
  • 60 g malin nebo jahod
    Skvělou náhradou malin mohou být jahody!
  • ½ hrnku nakrájené rebarbory, kterou podusíme v jablečném džusu

Troubu předehřejeme na 160 °C. Připravíme si formu na 24 malých muffinů nebo 12 velkých.
Smícháme mouku, sodu, sůl, cukr a skořici. Zvlášť smícháme vajíčko, máslo, vanilový extrakt a mléko.

Obě směsi smícháme dohromady. Potom přidáme připravenou rebarboru. A nakonec opatrně vmícháme maliny/jahody.
Připraveným těstem naplníme formu na muffiny a pečeme asi 15 až 20 minut.



Muffinky skvěle chutnají ještě vlažné, ale ani vychladnutí jim nic na lahodnosti neubere.



Opravdu velmi snadná a rychlá příprava, že? 

Možná nejpomalejší je u tohoto receptu "vkládání" těsta do muffinové formy. Proto pokud se vám nechce zdržovat s plněním formy na muffinky, stačí „šup“ s těstem do chlebíčkové nebo dortové formy. A je hotovo.




Sezona rebarbory je krátká, proč ale tento jednoduchý a rychlý návod na skvělý korpus nevyužít i na jiný dezert s ovocem. Mně například posloužil pro přípravu koláče s tvarohem, borůvkami a jablíčky. Důkazem, že se i tato kombinace povedla, byla rychlost, s jakou koláč zmizel.



Dobrou chuť! Užijte si letní (nejen) rebarborové mlsání!


Enjoy!

Komentáře