Rebarbora / Maliny. Zelenina / Ovoce. Rebarbora a maliny / Skvělé spojení chutí, např v lahodných muffins.
Rebarbora je vynikající a velmi zdravá, i když malinko záludná zelenina viz. Elixír zdraví! Přesně tím je neprávem opomíjená rebarbora.
Maliny patří pro svou osvěžující chuť a krásnou vůni k oblíbenému ovoci. Díky vysokému obsahu vitamínů B a C a hořčíku podporují naši imunitu. A podobně jako např jahody stimulují metabolismus. Díky železu a fosforu se podílí na správném fungování srdce a působí i proti stresu a migrénám. A skvěle chutnají!
V Austrálii jsou asi nejoblíbenějším ovocem banány. Z bobulovin (berries) myslím vedou, dle nejrůznějších výzkumů, borůvky. Maliny ale na seznamu oblíbeného ovoce v žádném případě nechybí.
V Austrálii se maliny pěstují zejména v chladnějších oblastech Viktorie a Tasmánie a ve výše položených oblastech Nového Jižního Walesu.
Čerstvé maliny jsou k dostání jak v supermarketech, tak v obchodech s ovocem a zeleninou kdykoli v průběhu celého roku. Maliny jsou ale typickým letním ovocem. Ty, pěstované v Austrálii, nejsou samozřejmě výjimkou. Samozřejmě i tady je jejich hlavní sezonou doba letní, tedy prosinec až únor.
Maliny jsou pro svou nezaměnitelnou chuť a vůni často využívány také při přípravě nejrůznějších dezertů. Objevila jsem jeden zajímavý, který dokonale spojuje kyselejší chuť rebarbory s tou sladkou malinovou.
Muffinky s rebarborou a malinami jsou nejen dobré, ale také snadné na přípravu, která zabere jen malou chvilku.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Připravíme si formu na 24 malých muffinů nebo 12 velkých.
Smícháme mouku, sodu, sůl, cukr a skořici. Zvlášť smícháme vajíčko, máslo, vanilový extrakt a mléko.
Muffinky skvěle chutnají ještě vlažné, ale ani vychladnutí jim nic na lahodnosti neubere.
Opravdu velmi snadná a rychlá příprava, že?
Možná nejpomalejší je u tohoto receptu "vkládání" těsta do muffinové formy. Proto pokud se vám nechce zdržovat s plněním formy na muffinky, stačí „šup“ s těstem do chlebíčkové nebo dortové formy. A je hotovo.
Sezona rebarbory je krátká, proč ale tento jednoduchý a rychlý návod na skvělý korpus nevyužít i na jiný dezert s ovocem. Mně například posloužil pro přípravu koláče s tvarohem, borůvkami a jablíčky. Důkazem, že se i tato kombinace povedla, byla rychlost, s jakou koláč zmizel.
Dobrou chuť! Užijte si letní (nejen) rebarborové mlsání!
Enjoy!
Rebarbora je vynikající a velmi zdravá, i když malinko záludná zelenina viz. Elixír zdraví! Přesně tím je neprávem opomíjená rebarbora.
Maliny patří pro svou osvěžující chuť a krásnou vůni k oblíbenému ovoci. Díky vysokému obsahu vitamínů B a C a hořčíku podporují naši imunitu. A podobně jako např jahody stimulují metabolismus. Díky železu a fosforu se podílí na správném fungování srdce a působí i proti stresu a migrénám. A skvěle chutnají!
V Austrálii jsou asi nejoblíbenějším ovocem banány. Z bobulovin (berries) myslím vedou, dle nejrůznějších výzkumů, borůvky. Maliny ale na seznamu oblíbeného ovoce v žádném případě nechybí.
V Austrálii se maliny pěstují zejména v chladnějších oblastech Viktorie a Tasmánie a ve výše položených oblastech Nového Jižního Walesu.
Čerstvé maliny jsou k dostání jak v supermarketech, tak v obchodech s ovocem a zeleninou kdykoli v průběhu celého roku. Maliny jsou ale typickým letním ovocem. Ty, pěstované v Austrálii, nejsou samozřejmě výjimkou. Samozřejmě i tady je jejich hlavní sezonou doba letní, tedy prosinec až únor.
Maliny jsou pro svou nezaměnitelnou chuť a vůni často využívány také při přípravě nejrůznějších dezertů. Objevila jsem jeden zajímavý, který dokonale spojuje kyselejší chuť rebarbory s tou sladkou malinovou.
Muffinky s rebarborou a malinami jsou nejen dobré, ale také snadné na přípravu, která zabere jen malou chvilku.
Rebarborové muffins s malinami
- 30 g másla nebo margarinu
- 1 a 1/3 hrnku celozrnné mouky
- 1 lžička sody
- špetka soli
- ¼ hrnku hnědého cukru
- ½ lžíce skořice
- ½ lžičky vanilla extraktu
- 1/3 hrnku mléka
- 1 celé vejce
- 60 g malin nebo jahod
Skvělou náhradou malin mohou být jahody! - ½ hrnku nakrájené rebarbory, kterou podusíme v jablečném džusu
Smícháme mouku, sodu, sůl, cukr a skořici. Zvlášť smícháme vajíčko, máslo, vanilový extrakt a mléko.
Obě směsi smícháme dohromady. Potom přidáme připravenou rebarboru. A nakonec opatrně vmícháme maliny/jahody.
Připraveným těstem naplníme formu na muffiny a pečeme asi 15 až 20 minut.
Připraveným těstem naplníme formu na muffiny a pečeme asi 15 až 20 minut.
Muffinky skvěle chutnají ještě vlažné, ale ani vychladnutí jim nic na lahodnosti neubere.
Opravdu velmi snadná a rychlá příprava, že?
Sezona rebarbory je krátká, proč ale tento jednoduchý a rychlý návod na skvělý korpus nevyužít i na jiný dezert s ovocem. Mně například posloužil pro přípravu koláče s tvarohem, borůvkami a jablíčky. Důkazem, že se i tato kombinace povedla, byla rychlost, s jakou koláč zmizel.
Dobrou chuť! Užijte si letní (nejen) rebarborové mlsání!
Enjoy!
Komentáře
Okomentovat