100 let s VEGEMITE aneb 100-Mitey-Years



A je to tady opět. Co? No přece to černé cosi. To, co někdo nesnáší a druhý miluje.
 
Je tady Vegemite, zkráceně Mitey. Ale klidně také „Miteymňam" tedy „MiteyYum".



A proč? Že by snad proto, že opakování je matkou moudrosti? Proč ne?! Ale hlavním důvodem je, že Vegemite slaví.

1923 až 2023 rovná se 100 let s Vegemite (100-Mitey-Years).



Co neodmyslitelně patří k Austrálii?

Určitě slunce, usměvaví Australané, BBQ, také klokani a koaly, letní botky zvané žabky neboli thongs, … a rozhodně Vegemite.


Co je Vegemite?
Vegemite je ….
Hm Vegemite je vlastně neoficiální australská národní potravina.

Co to ale je? Přesné složení je samozřejmě, stejně jako u mnoha jiných ikonických značek potravin, přísně střeženým tajemstvím. Nicméně některé ingredience jsou méně tajné. Víme, že základem je kvasnicový extrakt, ke kterému se přidává mimo jiné sůl, celer a cibulové výtažky (viz Kdo zná a ví ten odpoví na otázku: Co to jen může být ta černá pasta?).

Vegemite je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínů skupiny B, konkrétně jsou to thiamin, riboflavin, niacin a folát (B1, B2, B3 a B9).



Nechci se opakovat. Přidám ale pár zajímavostí, na které jsem narazila:

Sklenice s Vegemite byla první elektronicky naskenovanou položkou v Austrálii. Bylo to v roce 1984 u pokladny jednoho supermarketu Woolworths.

V roce 2007 bylo používání Vegemitu zakázáno ve věznicích v australském státě Victoria. Proč? Budete se možná divit. Důvodem byly obavy, že by z něj lidé za mřížemi mohli vyrábět alkohol! Zřejmě šlo ale o čísi přehnanou horlivost, protože, jak říkají odborníci, kvasinky ve Vegemitu jsou v době, kdy se dostanou do sklenice, mrtvé, a nejsou tedy pro výrobu kořalky už nijak skvělé.

Vtipné je, že na druhou stranu může být Vegemite pomocníkem po proflámované noci. Pití alkoholu totiž nejen že vyčerpává zásoby vitaminu B z našeho organismu, ale také snižuje schopnost je vstřebávat. Proto je dobré, pokud si na večírku dopřejeme alkohol, doplnit následující den vitamíny skupiny B. No a jak známo, Vegemite je jimi velmi dobře zásoben.



V roce 2015 použili australští vědci Vegemite k dokončení elektrického okruhu a zapnutí LED světla. Díky vysoké koncentraci iontů a vody je Vegemite překvapivě dobrým elektrickým vodičem. Tento zdánlivě bláznivý experiment byl součástí rozsáhlejšího projektu, jehož cílem bylo vyrobit „poživatelné" lékařské senzory, které shromáždí data uvnitř těla a po dokončení své práce se rozpustí. Jak to vypadá, Vegemite se klidně může stát zachráncem lidského života.

Ostatně lidské životy „zachraňuje" dnes a denně. Podle statistik si prý Australané každý rok namažou asi 1,2 miliardy porcí Vegemitu na tousty, chléb nebo sušenky. Oooh, třeba takový toastík s Vegemite, avokádem a vajíčkem. Mňam. To je dobrota.



Vegemite se dostal i do dětské knihy Possum Magic australské spisovatelky Mem Fox. Je to příběh o possumí slečně, která se díky kouzlu stala neviditelnou. Putuje Austrálií a hledá to správné australské jídlo, které ji opět zviditelní. Mezi těmito potravinami nechybí ani sendvič s Vegemitem. Knížku kouzelně ilustrovala Julie Vivas.



Většina Australanů si Vegemite bere s sebou na cesty za hranice své země. Výjimkou nejsou ani australští sportovci. A tak Vegemite bývá „účastníkem" mnoha sportovních zápolení včetně Olympijských her.

Neodmyslitelně patří k hvězdě tenisových kurtů Ash Barty.



„Tastes like: easy, peasy, VEGEMITE Squeezy!"
Tento vtipný slogan prezentuje Vegemite v jiném balení, než je to klasické.



Jako je více druhů balení, tak je i více druhů samotného výrobku:
  • VEGEMITE – klasika v ikonické sklenici se žlutým víčkem a žluto-červenou etiketou,
  • VEGEMITE Squeezy (možná náhrada dřívějšího balení v tubě) - vhodné pro cesty,
  • VEGEMITE Gluten Free - bezlepková varianta,
  • VEGEMITE 40% Less Salt, s menším množstvím přidané soli,
  • VEGEMITE & Cheese, tedy se sýrem,
  • nebo mini balení VEGEMITE Portions 4,8 g.

Ani tak slavný a oblíbený výrobek, jakým Vegemite bezesporu je, se neobejde bez reklamy. Současné reklamní kampaně se často nostalgicky vracejí k té dnes již ikonické s „veselými malými Vegemity" z 50.let. Vůbec retro je v kurzu a má pořád něco do sebe.



100 Mitey YEARS! Tastes like Australia!
Vegemite je ikona, která k Austrálii neodmyslitelně patří už od roku 1923.
Je to chuť Austrálie. Je to „Vegemňam" tedy „Vegeyum"
 

Komentáře