Steve Irwin Day



Vzpomínka na slavného „lovce krokodýlů" Steva Irwina, připomenutí jeho výjimečného života a odkazu. To vše a mnohem více je Steve Irwin Day.
 
Od roku 2007 se koná vždy 15. listopadu.

Možná si říkáte, proč právě toto datum. Steve se přece narodil 22. února. Není to ale ani datum jeho odchodu. Jak známo, Steve miloval zvířata. Jeho velkou oblíbenkyní byla slavná želva Harriet. A 15. listopad je den jejich narozenin.

Harriet, velká želva z Galapág. Představte si, že 15. listopadu 2005 se v Australské zoo slavily její, samozřejmě hojně medializované, 175. narozeniny!

Vůbec životní příběh této želvy je velmi zajímavý. Aby také ne! Harriet se narodila, pozor! - v roce 1830! Podle historických dokumentů ji jako pětiletou želvičku v roce 1835 sebral na Galapágách v rámci svého výzkumu vědec Charles Darwin. Vida, Harriet osobně znala Darwina! Harriet byla nejprve převezena do Anglie, později ji John Wickham odvezl do Austrálie. V roce 1870 se Harriet objevuje v brisbaneské zoo. Podrobnosti bohužel nejsou známy, protože veškeré záznamy zničily v roce 1893 povodně. Harriet, želva-cestovatelka, žila od roku 1987 v Australia zoo. Tady se usadila a spokojeně si zde užívala života. Podle všech, tedy ošetřovatelů i návštěvníků, byla velmi přátelská a měla ráda kontakt s lidmi. Uhynula 23. června 2006 ve věku 176 let na selhání srdce. Tím se zařadila mezi jednu z nejdéle žijících želv.

V Australia zoo jsem byla až v roce 2015, takže Harriet jsem už bohužel nezastihla. Nemohu se tedy pyšnit fotkou slavné želvy, která se osobně znala i s Darwinem. Mám odsud ale foto její želví kamarádky.


Od malé, ale důležité, želví odbočky zpět k Steve Irwin Day.

Připomenu, že Stephen Robert Irwin se narodil 22. února 1960 v domě plném zvířat. Otec byl odborníkem na divoká zvířata a herpetologem. Maminka se starala o zraněná nebo osiřelá zvířata od hadů až po klokany (více např. Datum samá dvojka + jeden slavný Australan = 60).

V roce 1970 se rodina přestěhovala do Queenslandu, kde otevřeli park plazů, který nazvali Beerwah Reptile and Fauna Park. V průběhu let se název změnil na Queensland Reptile and Fauna Park. Dnes je park známý jako the Australia zoo tedy Australská zoo (viz Zvířecí ráj, i tak lze nazvat Australia ZOO).

Právě zde rok po Stevově tragické smrti, tedy v roce 2007, vyhlásili a založili tradici oslav Steve Irwin Day.



Není nutné dodávat, že Steve miloval všechna, i ta méně oblíbená zvířata a přírodu vůbec. Jeho nadšení pro poznávání a ochranu přírody bylo nakažlivé.

Méně se o něm možná ví, že na jedné rybářské výpravě objevil do té doby neznámý druh želvy.

Jde o vzácný druh sladkovodní želvy z čeledi Chelidae. Tento druh je endemický v Austrálii, pochází z dolní oblasti Burdekin River v severním Queenslandu. Želva byla pojmenována po svém objeviteli, tedy Elseya Irwini neboli Irwin's Turtle (Želva Irwinova neboli Krátkokrčka Irwinova).


Foto: Urannah.org/elseya-irwini-irwins-turtle

V roce 2009 vědci z Queensland Museum pojmenovali po Stevovi šneka. Crikey steveirwini, pro šnečka velkého asi 15 milimetrů skvělé jméno, že? Malý, vzácný druh šnečka má věžičkovitou ulitu a je krémově žlutý s měděno hnědými spirálovými pásy. Vyskytuje se v tropických deštných pralesích severovýchodní části australského Queenslandu. Ještě doplním, že Crikey steveirwini je stromový druh šneka, který byl nalezen v nadmořských výškách nad 1 000 metrů.


Foto: Bunyipco.blogspot.com.au

I když už Steve bohužel není mezi námi, jeho život a vše, co pro ochranu přírody dělal je pro nás stále nevyčerpatelným zdrojem inspirace.

Steve Irwin Day nemá za cíl jen připomenout osobu slavného „lovce krokodýlů". Má také inspirovat lidi z celého světa k ochraně volně žijících živočichů.

Jak se ale takový Steve Irwin Day vlastně slaví? Jak jej můžeme slavit mimo Austrálii?

Možností je více. Takovou domácí formou oslavy může být sledování pořadů, které Steve natočil. Stačí si pomyslně nebo skutečně připravit popkorn a pustit si pár epizod "The Crocodile Hunter" (Lovec krokodýlů).

Skvělým tipem, jak Steve Irwin Day oslavit je samozřejmě návštěva Australia zoo. Jenže ne každý z nás žije v Austrálii. Co teď?

Jedním řešením je navštívit alespoň stránky zoo https://www.australiazoo.com.au/.

Proč ale nepodniknout výlet do kterékoliv jiné zoo kdekoliv na světě?! V České republice doporučuji třeba kouzelnou ZOO Jihlava (viz foto), ZOO Zlín nebo ZOO Plzeň. Každá z nich má mimo jiné také krásnou část věnovanou Austrálii.



Od skromných začátků až po celosvětovou slávu inspiroval Steve Irwin bezpočet lidí a vlastně v tom pokračuje dodnes!

Steve Irwin Day je také dnem, kdy lidé z celého světa přispívají Australia Zoo Wildlife Warriors a tím ji pomáhají pokračovat ve Stevově práci, tedy ochraně a zachování volně žijících živočichů a divokých míst https://www.steveirwinday.org/.



Mezi mnoha věcmi, kterými byl Steve Irwin známý, byla jeho obliba khaki. Jen málokdo ho viděl jinak než v oděvu khaki barvy. Jeho dcera Bindi uvedla, že když si obléká khaki, cítí přítomnost svého táty. Bindi inspiruje a povzbuzuje všechny fanoušky Steva Irwina, aby se na oslavu jeho dne oblékli do khaki, a i tím si připomenuli jeho odkaz.

„Khaki není jen barva. Je to postoj!
Jako bojovníci za zachování divoké přírody věříme, že každý život stojí za záchranu.
Věříme, že bojovníkem za záchranu divokých zvířat může být každý a že když zachráníme i jen jedno zvíře, můžeme zachránit druh."




Happy Steve Irwin Day! We miss you Steve.
Úvodní foto: Flickr.com - Richard Giles, Gettyimages

Komentáře