Ženy Austrálie






All About Woman tedy Vše o ženách je název festivalu, který se koná každoročně v Sydney Opera House v týdnu Mezinárodního dne žen. Tedy v týdnu kolem 8. března.

Mezinárodní den žen je mezinárodně uznávaný svátek, jehož historie je docela dlouhá a pojí se s bojem žen za svá práva. V roce 1857 ženy z textilních továren v USA bojovaly za zlepšení pracovních podmínek. V roce 1908 stávkující newyorské švadleny požadovaly kratší pracovní dobu, lepší platy, volební právo a ukončení zaměstnávání dětí. Ve stejném roce rozhodla Socialistická strana USA, že se Národní den žen (v té době ještě nešlo o mezinárodní svátek) bude slavit poslední únorovou neděli. Právě v únoru roku 1917 vyšly do ulic pod heslem „chléb a mír“ ženy v Petrohradě. Týden poté ruský car abdikoval a dočasná vláda schválila volební právo žen. Demonstrace proběhla 23. února, což je 8. března gregoriánského kalendáře. A tak se datum konání Mezinárodního dne žen ustálil na 8. březnu. OSN svátek oficiálně uznala v roce 1975.


Dnes si tento svátek připomínají státy Evropy, USA i Austrálie. Dočetla jsem se, že v Rusku je dnem volna, v USA je oslavou společenských, ekonomických, kulturních a politických úspěchů žen. Jen v českých zemích je to jinak. Brzy po roce 1989 zmizel Mezinárodní den žen z českých kalendářů. Důvod? Prý socialistický přežitek. V roce 2004 jej vzali na milost a v kalendáři je označen jako významný den.

Pro úplnost dodám, že informace o historii MDŽ jsem ověřovala a doplňovala jednak z článku, který 8.3.2018 vyšel na webu ČT24 a také z Wikipedie, ze které ještě cituji: „Organizace spojených národů připomíná Mezinárodní den žen jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.“

Není právě 8. březen ideálním datem pro připomenutí  některých významných žen Austrálie?!

Jenže které z té dlouhé řady vybrat?

 

Pomohla mi State library of NSW (knihovna Nového Jižního Walesu), když na svých stránkách přinesla velmi zajímavé povídání o Ethel Turner, významné australské autorce knih pro děti.

Její asi neslavnější a u čtenářů  nejoblíbenější knihou je prvotina, kterou Ethel nazvala Seven Little Australians (Sedm malých Australanů). Dnes jde o klasické dílo australské dětské literatury. Ethel je autorkou dalších 40 románů pro děti a mládež a některé z nich ve 30. letech minulého století vyšly i v českém překladu.



Kdybych měla jmenovat další australské spisovatelky, tak jako první mě napadla Judy Nunn (spisovatelka, scénáristka, herečka, mám ráda její román Pod Jižním křížem), Colleen McCullough (kdo by neznal adaptaci její knihy Ptáci v trní), May Gibbs (viz Co byste řekli trochu pohádkovému nahlédnutí do říše rostlin země OZ?), Brooke Davis (Ztráty a nálezy) nebo Tanya Healsip, …

  







Ze světa literatury je to jen kousek na stříbrné plátno. Vždyť mnoho knih posloužilo jako předloha pro slavná filmová díla.

Za jednu z prvních australských filmových hvězd je považována Lottie Lyell. Byla nejen herečkou, ale také scenáristkou, editorkou, uměleckou ředitelkou a obchodní manažerkou. Lottie se narodila 23. února 1890 a zemřela 21. prosince 1925. Ve své krátké kariéře se objevila nejméně v 17 filmech a s režisérem Raymond Longford na mnoha dalších spolupracovala.

Další Australankou, která byla úspěšná jak doma, tak i v Británii a USA je divadelní a filmová herečka Norma Whalley (narodila se v roce 1882 nebo1883 a zemřela v roce 1954).

Jejími úspěšnými pokračovatelkami jsou zcela jistě Nicole Kidman, Cate Blanchett, Margot Robbie, Rebel Wilson, …

    


A hned mě napadají australské pěvecké hvězdy. Připomenu mé oblíbenkyně: Olivia Newton-John, Kylie Minogue, Delta Goodrem, Tina Arena, Natalia Imbruglia, Jessica Mauboy, …

   


Co svět opery? Z té předlouhé řady jmen jsem ale vybrala jen dvě z nich:

Nellie Melba je první australskou operní pěvkyní, která získala mezinárodní uznání. Během První světové války byla aktivní také v charitativní oblasti a v roce 1918 získala řád Britského impéria (Dame Commander of the Order of the British Empire).

Neméně významnou dámou australské opery je Joan Sutherland. Mimochodem její jméno nese jeden ze sálů asi nejslavnější budovy Austrálie, tedy Sydney Opera House.


Spisovatelky, zpěvačky, herečky, operní pěvkyně. Neměla bych zapomenout ani na sportovkyně.

Která jména ale vybrat z té nekonečné řady atletek, tenistek, gymnastek, plavkyň, …

Mám to! Matildas.

Matildas je oficiální přezdívka australské ženské fotbalové reprezentace a vznikla podle asi nejslavnější australské písně „Waltzing Matilda“ (viz „Banjo“ Paterson, básník buše).

A takto krásně kdosi „holky“ z Matildas  namaloval na zeď u Bondi Beach.

Zadní stranu padesátidolarové bankovky zdobí portrét Edith Cowan, první ženy v australském parlamentu a jedné z nejznámějších aktivistek v boji za práva žen v australské historii.

Přes kulturu (kde jsem ale vůbec nezmínila malířky, baletky či hudebnice) a sport jsem se díky Edith Cowan dostala do sféry politiky.

Co věda a ženy?

I kdybych z každého oboru lidské činnosti vybrala jen dvě jména, umíte si představit jak sáhodlouhý seznam by vznikl?!

Možná podobný problém s výběrem zajímavých žen Austrálie měly i Pamela Freeman a Sophie Beer, autorky knihy s názvem Amazing Australian Women: Twelve Women Who Shaped History. Jak název napovídá, vybraly 12 úžasných australských žen, které v malých i velkých ohledech změnily svět a pomohly utvářet Austrálii.

Těmi dvanácti jsou: Mary Reibey (podnikatelka), Tarenorerer (bojovnice za práva domorodých obyvatel), Mary Lee (bojovnice za volební právo žen), Nellie Melba (operní pěvkyně), Edith Cowan (politička), Tilly Aston (učitelka, spisovatelka), Rose Quong (herečka, lektorka a spisovatelka), Elizabeth Kenny (zdravotní sestra a lékařská inovátorka), Annette Kellerman (plavkyně a filmová hvězda), Lores Bonney (průkopnice letectví), Emily Kame Kngwarreye (domorodá malířka) a Ruby Payne-Scott (vědkyně).


Významné ženy Austrálie! Jsou to jen ty známé a slavné ženy?

„Významný“ = slavný, vlivný, ale také význačný, podstatný, důležitý.

Významné, tedy důležité jsou přece všechny ženy, i ty zdánlivě neznámé. Farmářka, lékařka, prodavačka, letuška, učitelka, … Každá si zaslouží minimálně krásnou kytičku.  


 

 

Komentáře