Aussiealbum 12. – D jako … Sydney



Hra s písmeny a jmény měst či míst Austrálie pokračuje. Tentokrát prostřednictvím alba fotografií. Aussiealbum č. 12. patří písmenu D. Darwin? Dubbo? Kdepak!
 
Vybrala jsem Sydney.

Ne, není to omyl. Sydney má mnoho zajímavých částí. V samém centru je místo, které se jmenuje Darling Harbour. Rázem jsme od S zpět u D.

Darling Harbour

Dnešní listování albem mimo jiné ukáže jak rychle se toto místo a centrum města mění. Výstavba pokračuje neuvěřitelným tempem. Nejsem si jistá, zda je to vždy ku prospěchu.

Zatímco první fotografie je z roku 2020, v té druhé se vrátíme do roku 2018.



Čím je tato část Sydney zajímavá? A kde přesně ji najdeme?

Jak už jméno napovídá, jde o přístav. Najdeme jej v samém centru Sydney severně od Chinatown. Táhne se podél obou stran Cockle Bay až po King Street Wharf na východě a k předměstí Pyrmontu na západě.



Darling Harbour je pojmenován po generálporučíku Ralphu Darlingovi, který byl guvernérem Nového Jižního Walesu v letech 1825 až 1831.

Tato oblast byla původně známá jako Long Cove, ale obecně byla označována jako Cockle Bay, a to až do roku 1826, kdy ji guvernér Darling přejmenoval. Světe div se, jméno tomuto místu dal sám podle sebe!

Název Cockle Bay byl nedávno obnoven.

V polovině 80. let bylo toto místo přestavěno na jakousi relaxační část pro pěší. Místo je oblíbené jak turisty, tak samozřejmě obyvateli metropole.

Pro zajímavost přikládám obrázek asi z roku 1998 nebo 2000 z průvodce „Společník cestovatele, Austrálie". Některé budovy již dnes nestojí (IMAX nebo Konferenční a výstavní centrum. To bylo nahrazeno až megalomanskou stavbou). Monorailem se už bohužel také nesvezeme.



Co konkrétně tedy toto místo nabízí? Čím láká k návštěvě?
Např. Harbourside Shopping Centre plné obchůdků, zejména samozřejmě se suvenýry.
Na fotografii je to ta nízká dlouhá budova za ruským kolem. Foto z roku 2019.



Dále Cockle Bay Wharf s restauracemi, bary a kavárnami.

Foto z roku 2017



A ještě jedna fotka, ta je z roku 2019. Vzadu už jsou vidět vyčnívající nové výškové budovy.



IMAX kino, které bylo z gruntu přestavěno a v roce 2021 znovu otevřeno. Fotka bude asi z roku 2006-2007. IMAX je ta budova se žlutočerným „lemem". Tady je vidět ještě nosník monorailu. A vepředu fontána Tidal Cascades (v horkých letních dnech je plná dětí, čachtajících se a běhajících vodou). Fontána naštěstí zůstala zachována.



Za návštěvu určitě stojí Chinese Garden. Foto z roku 2019.



Australian National Maritime Museum, velmi zajímavé muzeum nejen pro kluky a milovníky lodí.

Foto 2020 a 2019.





Na snímku z roku 2016 je vidět i krásný majáček Cape Bowling Green Lighthouse, který pochází z roku 1874 a jeho historie je velmi zajímavá. Vida, majáky. Další téma je na světě.



A rok 2018, pohled na centrum a samozřejmě můj oblíbený maják.



Nemohu zapomenout na Sydney Aquarium, Madame Tussauds a Sydney Wildlife World. Tato trojice atrakcí je skutečně, i přes vyšší cenu vstupného, velmi oblíbená. Zejména v době letních prázdnin.

Na fotografii z roku 2019 je vidět část budovy Sydney Wildlife World.



Nezmínit zdejší Aquarium, to by mi neodpustili zejména milovníci knih norského autora Jo Nesbø. Kdo má rád jeho tvorbu, určitě si vybaví knihu Netopýr. Napínavý děj nás zavede také právě sem, do Sydney Aquaria.



Samozřejmě na takovémto turisty vyhledávaném místě v centru města nesmí chybět hotel (The Darling Hotel & Spa) nebo The Star Casino & Entertainment Complex, International Convention Centre Sydney (ICC Sydney), které bylo otevřeno v prosinci 2016.

Zeleň, fontány, lavičky. Kavárny, restaurace, bary. Vynikající zmrzlina. Tradiční sobotní ohňostroj. Procházka. Piknik. Kultura (koncerty, výstavy).

To vše je Darling Harbour.

2020



2013



2019



Velmi oblíbený je každoroční Sydney Festival. Toto je fotografie právě z doby konání festivalu, konkrétně v roce 2013.



Věrným čtenářům se možná vybaví povídání o Monorailu, jehož trasa vedla také přes Darling Harbour. Vláček jezdil i nad hlavami chodců, kteří přecházeli přes Pyrmont Bridge, nejstarší otočný most na světě.

Čtěte více v příspěvku Pamětnice vzpomíná aneb centrem Sydney jednokolejkou. Další článek, který se této části Sydney alespoň malinko věnoval, jsou Sochy z písku (ne)jen v Písku
 
Pyrmont Bridge v roce 2020



A v roce 2013



Neuvěřitelně rozsáhlá výstavba pro mě až obludných budov poslední dobou toto dříve klidné a přívětivé místo mění k nepoznání.

Už několik let si slibuju, že projdu své staré fotografie z Austrálie a udělám srovnání. Sydney včera a dnes. Jenže to jsem si na sebe vymyslela velmi, nejen časově, náročný úkol. Zpracovat ty starší fotografie a dát je do digitální podoby, dále najít fotografie pořízené na stejném či podobném místě. To bych potřebovala pomocníka. Uvidíme. Dnes jsem udělala první krok.

Stejně ale má toto místo stále dost zákoutí a míst k příjemně strávenému času. Kdo má rád moderní architekturu, ten tady bude ve svém živlu.

Rok 2019



Rok 2014



Rok 2019



Rok 2018


Komentáře