Velikonoční hodování v aussie stylu



Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Vedle toho, např v České republice, jsou Velikonoce obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem až tak moc nesouvisejí.
 
Slovo Velikonoce má ve svém názvu například také ostrov či květina. Velikonoční ostrov (Easter Island), velikonoční kaktus.

Jak vlastně ostrov Rapa Nui přišel ke svému velikonočnímu jménu?

Jacob Roggeveen ostrov objevil o Velikonoční neděli roku 1722, a proto jej podle dne objevení nazval Velikonočním ostrovem.

A proč velikonoční kaktus? České jméno získal tento kaktus podle doby, kdy vykvétá, tj. na jaře, kolem Velikonoc.

Zatím jsem nevypátrala, zda v Austrálii je ostrov, strom nebo třeba město, které má v názvu slovo Easter. Např. ale Christmas Bush (Vánoční keř, latinsky Ceratopetalum gummiferum) v Austrálii najdeme. Ale velikonoční? Nevím.

Velikonoční festival! Ten Austrálie má! Je to Royal Easter Show. Letošní se koná od 8. do 19. dubna.



K australským Velikonocům patří samozřejmě velikonoční zajíčci z dobré čokolády. A také klasika z kynutého těsta. Tou klasikou jsou Hot cross buns.

Pokud se vám nechce připravovat kynuté těsto, ale Hot Cross Buns na velikonočním stole přece jen chcete, nezoufejte. Je tady neskutečně jednoduchý recept.



Tou, na přípravu jednoduchou, dobrotou jsou Hot Cross Buns?
Ano. Ale i ne. Že by tedy muffins?

Obě odpovědi jsou vlastně správné. I když …
Odpověď na jedničku přináší tato „rovnice": 

Hot cross buns + muffins = Buffins



Na Buffins budete potřebovat:
  • 125 g sušených brusinek
  • 1 hrnek hrozinek (nebo sušeného ovoce – já jsem dala goji, sušené švestky a mango)
  • 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ lžičky sody bikarbony
  • 2 lžičky skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 2/3 hrnku slunečnicového oleje (165 ml)
  • 1 hrnek podmáslí (250 ml)
  • 2 vejce
Na kříže:
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžíce šťávy z citronu
Sušené ovoce namočíme na 10 minut do vařící vody.
Smícháme mouku, sodu a koření.
V další míse smícháme vajíčka, cukr, olej a podmáslí. Přidáme k sypkým ingrediencím a dobře promícháme.
Nakonec vmícháme sušené ovoce.
Připraveným těstem naplníme formu na muffins.
(Těsta je docela dost, naplnila jsem formu na 12 muffins a ještě zbylo do malinké chlebíčkové formy a 3 dalších malých košíčků).

Pečeme v předehřáté troubě asi 20 až 25 minut.

Po vychladnutí ještě zbývá muffins dozdobit do podoby Hot cross buns. Kříže „namalujeme" buď citronovou polevou (citronová šťáva dobře vymíchaná s cukrem) nebo třeba čokoládou.



Ta vůně, způsobená kořením, která se line po bytě, je vážně neodolatelná. Tu ale zatím neumím prostřednictvím obrazovky počítače zprostředkovat.

Skvělá káva, k ní rozkrojený Hot cross muffin (vlastně Buffin) naplněný vanilkovým krémem, tvarohem nebo marmeládou. Věřte, že není lepší velikonoční snídaně. Mňam.



Happy Easter!
Krásné, pohodové a radostné Velikonoce



Recept na tradiční hot cross buns a také další velikonoční mlsání v aussie stylu, ale i informace o Royal Easter Show najdete zde:
Velikonoce, Velikonoce přicházejí
Krásné Velikonoce neboli Happy Easter

Komentáře