M = několik otázek na téma Melbourne



Melbourne. Jak toto město představit? Melbourne je hlavní město australského státu Victoria. Je druhým největším australským městem.
 
Kdysi města Melbourne a Sydney soupeřila, které z nich se stane tím australským hlavním městem. Nakonec, aby tyto sváry byly ukončeny, bylo založeno město nové, a to Canberra (viz. C jako… jistě, jako hlavní město Austrálie).

Canberra je tedy hlavní město Austrálie, Sydney je hlavním městem státu New South Wales a Melbourne zase státu Victoria.


Jak město Melbourne přišlo ke svému jménu?

V roce 1835 John Batman, syn trestance ze Sydney, založil obec, která zprvu nesla jméno Batmania právě po svém zakladateli. Brzy ale byla obec přejmenována na Melbourne, a to na počest britského předsedy vlády Williama Lamba, 2. vikomta Melbourne. V roce 1847 obec získala statut města a v roce 1851 bylo Melbourne vyhlášeno hlavní městem státu Victoria.

V případě Melbourne tedy nejde o pojmenování vycházející z domorodého jazyka.

Kdy bylo město založeno?

Jak už z odpovědi na předchozí dotaz víme, bylo to v roce 1835. Jménem Melbourne se pyšní od roku 1837.


Jakou rozlohu město má?

Je to „pouhých" 8 806 km². Pro srovnání Londýn má rozlohu 1 572 km² a Středočeský kraj 1 015 km².

Počet obyvatel Melbourne?

Prameny uvádějí, že v roce 2015 žilo ve městě 4 529 500 obyvatel. Ve Středočeském kraji žije, dle zdrojů z roku 2021, 1 386 299 obyvatel.

Kde Melbourne leží?

Město leží na jihu jak Austrálie, tak i státu Victoria.

Protéká městem řeka?

Melbourne leží na březích řeky Yarra.


Je Melbourne přístavem?

Je dokonce jedním z největších přístavů pro kontejnerové a kusové zásilky v Austrálii. Nachází se u ústí řeky Yarra, v Port Phillip.

Je něco, co přispělo k proslavení města?

Určitě zlato. V roce 1851 totiž bylo ve státě Victoria objeveno zlato. Vypukla zlatá horečka. Melbourne jako přístav, do něhož zlatokopové přijížděli z celého světa a jezdili prodávat své zlato, na tom velmi vydělalo. V roce 1863 již bylo největším a nejbohatším městem v Austrálii.

Je ještě něco, co z Melbourne udělalo světově známou metropoli?

Sportovní svět ví a tenisoví nadšenci mají jasno. Samozřejmě Australian Open! (článek na toto téma najdete zde: Jednou ročně se Melbourne mění v město tenisu).

Teď už se určitě začínají zlobit milovníci koní! Zase tenis! A koníčci nic?! Ale ano. Melbourne, to je samozřejmě nejslavnější dostih na australském kontinentu, Melbourne Cup (viz: Hoďme se do gala, jde se na koníčky, aneb Kde mám klobouk?!)


Má Melbourne své slavné rodáky?

No jeje. Těch je!

K městu neodmyslitelně patří hvězda hudebního nebe, Kylie Minogue. Fanoušci vědí, že její kostýmy jsou malá umělecká díla. Právě kostýmům byla věnována výstava Kylie on Stage v Arts Centre Melbourne v roce 2016 (viz foto).


Může se Melbourne pochlubit ještě jinými slavnými rodáky kromě Kylie a Dannii Minogue?

To se ví! Je to ale dlouhý, předlouhý seznam. Možná na extra článek. Vyberu proto jen několik z nich a namátkou. Takové malé melbournské losování.

Herec Chris Hemsworth či Eric Bana, modelka Ruby Rose, slavný australský šéfkuchař Curtis Stone. Také zpěvačka Tina Arena, politik Clive Palmer nebo Bob Irwin, tatínek slavného Crocodile Hunter. Mohla bych pokračovat, jak se zdá, ještě vážně hodně dlouho.

Proč jsem ale vůbec pro představení tohoto města zvolila formu jakéhosi rozhovoru?

Napadlo mě to právě při pátrání, kdo ze slavných osobností se v Melbourne narodil. Je mezi nimi totiž i mediální magnát, a rozhodně hodně kontroverzní osoba, Rupert Murdoch. V roce 1954 zdědil první novinové vydavatelství. O dva roky později koupil a vydával svůj první časopis Sunday Times. V roce 1958 koupil první televizní stanici! O další dva roky později své první hudební vydavatelství, dále potom do jeho aktiv přibylo tiskové vydavatelství a v roce 1983 kabelová televizní stanice. Od 80. let začal více investovat také do televizního zpravodajství a satelitního vysílání. A jak známo, a dnes mnohem více než kdy jindy, kdo vlastní média, má neskutečnou moc.

Umíte si představit ty příjmy?! On je totiž také vlastníkem velké televizní společnosti Fox Broadcasting Company. A ta od roku 1996 provozuje zpravodajský kanál Fox News, který pokrývá kolem 97 % území USA! To už je ale ta moc až neuvěřitelná. Jenže! Podle týdeníku The Economist dosáhla jeho korporace v letech 1987–1998 zisk ve výši 2,3 mld dolarů. Daň z příjmu ovšem nezaplatil! Aha, tak se šetří a získává neskutečné bohatství. Jenže jen v tom divném světě vrcholné politiky a médií. Normální člověk si podvody dovolit nemůže.

Murdochův časopis News of the World v roce 2008 zveřejnil skandální zprávy o Maxovi Mosleym, prezidentovi Formule 1. Ten se ale nedal a časopis zažaloval kvůli tajným odposlechům, nahrávkám a útokům na jeho soukromí. Mosley uspěl. Soud konstatoval, že reportéři časopisu překročili hranici etiky a dobrých mravů. Případ se rozrostl do obřích rozměrů. Dokonce tehdejší britský ministr David Cameron požádal o oficiální vyšetřování. Vyšly najevo další odporné praktiky Murdochových médií. Mimo jiné odposlouchávání celebrit včetně členů královské rodiny. Dokonce odposlechy telefonů obětí vražd a terorismu nebo podplácení policistů za tipy pro reportáže o takových událostech. Vše vyšlo najevo, ale peníze vládnou světu. Takže co se stalo? Nic. Stále má neskutečné bohatství a tím také moc. Smutná realita dnešní doby.

Proto rychle pryč od špíny politiky a médií! Tento příspěvek patří přece městu Melbourne, a to nemůže za své, ne vždy povedené, rodáky. Ani za politiky, kteří zasahují do životů normálních lidí města Melbourne a státu Victoria.

Pro lepší náladu pár zajímavostí

  • Rok 1854 přinesl do města první parní železnici.
  • V roce 1883 byl zahájen provoz železnice mezi Sydney a Melbourne.
  • Rok 1915 je významný z hlediska medicíny, protože právě v tomto roce melbournský lékárník George Nicholas vynalezl lék proti bolesti na bázi aspirinu (Aspro).
  • V roce 1927 se federální parlament přestěhoval z Melbourne do Canberry.
  • V roce 1956 se v Melbourne konaly Letní olympijské hry.

Foto z knihy Setkání pod Jižním Křížem, autor Karel Bureš, vydáno v roce 1957

Město má muzea, galerie a knihovny. Samozřejmě také zoologickou zahradu, botanickou zahradu a mnoho krásných parků.



Melbourne je přístavem, a tak nechybí pláže. Zřejmě nejznámější je St Kilda. Ale není jediná. Namátkou vyberu Middle Park Beach nebo Port Melbourne Beach.



Kavárny, restaurace. Divadla, koncerty, kluby, módní přehlídky. To vše je Melbourne.



Nesmím zapomenout na pouliční umění, tzv. Street Art. Labyrinty zadních téměř zapomenutých uliček jsou galerií graffiti. Melbourne je jakýmsi neoficiálním hlavním městem graffiti, protože ty zdejší jsou prý rozmanitější a originálnější než kdekoliv jinde na světě.

V Melbourne jezdí tramvaje! Jak jsem mohla zapomenout. V centru dokonce jezdí tzv. City Cirkle tram, která je zcela zdarma.



Melbourne je zajímavé a jistě krásné město. Pro mě sice ne tak krásné a osobité jako Sydney. U mě je to, řečeno sportovní terminologií Melb vs Syd 0:1. Je zkrátka jiné. A své kouzlo má.

 
Ještě dodám, že na úvodní fotografii je, jak jinak, ikona města, která nechybí na asi žádné pohlednici. Je to budova nádraží Flinders Street Railway Station, která byla otevřena v roce 1854.

Komentáře