Říjen v barvách Austrálie aneb Vegemite, Opera a klokan



Na jedné straně zeměkoule je říjen neklamným znamením, že podzim je tady. Ovšem v Austrálii jde o měsíc jarní. A tentokrát navíc plný oslav.
 
Těmi oslavenci jsou dvě australské ikony, Opera House a Vegemite. Jedné je 50 a druhé 100! Ani třetí symbol Austrálie, tedy klokan, nezůstane stranou.

K oslavám, zejména takto významným, patří také výzdoba. Často se nese v barvách, které charakterizují oslavence či u státních svátků danou zemi.

Austrálie, ačkoliv se to na první pohled tak jevit nemusí, je zemí plnou nádherných přírodních krás a barev. Jednou z těch typických je modrá. Vždyť modré je nebe a oceán (viz Modrá je dobrá).


Vedle modré rozhodně není zanedbatelná ani zelená. A to v nejrůznějších odstínech, od stříbřité až po tu sytě zelenou.



Nesmím zapomenout na žlutou nebo zlatou, tedy slunce a písek. V Austrálii je údajně více než 10 500 pláží. Jen v Sydney jich určitě bude něco kolem stovky (na fotografii je Maroubra).



Určitě bych měla připomenout kombinaci žluté a zelené. To jsou barvy, kterými Australané reprezentují svou zemi na sportovních kolbištích.



Podle mě ale tou nejtypičtější barvou Austrálie je červená. Rudé centrum Austrálie!



Ke druhé, třetí a této šesté fotografii doplním, že jsem zkombinovala mé fotky s těmi z knihy Austrálie, Místa a historie, jejímž autorem je Marco Moretti.

Červená, žlutá a černá jsou barvy, které tvoří vlajku domorodých obyvatel Austrálie. Vlajku navrhl Harold Thomas v roce 1970 a poprvé byla vztyčena 9. července 1971. Červená odkazuje na rudou zemi, žlutá představuje slunce a černá, to jsou domorodí obyvatelé.



Černá spolu se žlutou a červenou jsou také typickými barvami pro Vegemite. Černá dobrota uvnitř sklenice se žlutým víčkem a žluto-červenou etiketou k sobě nerozlučně patří už 100 let! (viz 100 let s VEGEMITE aneb 100-Mitey-Years). Rozhodně bych tedy 25. října neměla zapomenout popřát této slavné a zdravé dobrotě „Happy Birthday, our tasty Vegemite!!!" Na zdraví a na Vegemite!


Sydney Opera House možná malinko z této hry s barvami vybočuje. Její střechy jsou bílé. Tedy jsou a nejsou viz Bílé střechy Sydney Opera House se majestátně klenou nad zálivem.



Vlastně ne! Bílými střechami Opera do této malé hry s barvami typickými pro Austrálii krásně zapadá. Vždyť které barvy tvoří australskou vlajku? Přece červená, modrá a … a bílá!



Závěr patří klokanovi. Ten není ani modrý, zelený, žlutý nebo černý. Ale jedním z 54 druhů klokanů je klokan rudý neboli red kangaroo (viz Gangurru, Kangaroo nebo hezky česky klokan, klokánek). V říjnu, konkrétně 24., mají svůj svátek všichni klokani.



Zatímco na Severní polokouli podzim barví listy stromů do zlatavých a rudých odstínů, v Austrálii paprsky jarního slunce probouzejí přírodu a lákají ven také Australany.

Je známo, že Australané milují život v přírodě a většina ráda tráví slunné víkendy na plážích, při pikniku v parcích nebo grilováním. Mají rádi život bez shonu a chvatu, dobrou zábavu a skvělé jídlo a pití.

Sejít se s rodinou či přáteli a dát si společně skleničku a něco dobrého konkrétní důvod nepotřebuje. Pro milé setkání je přece každý okamžik tím správným.

Říjen pro jistotu nebo pro ty nerozhodné pár pádných důvodů k setkání má.

Padesáté a sté narozeniny a jeden svátek, to si přece zaslouží pořádnou oslavu. A je jedno zda oslavenci jsou lidé nebo, jako v tomto případě, ikonická budova, oblíbený výrobek a zvířecí symbol země.
 

Komentáře