Pravá Austrálie


 

Pravá nebo také typická Austrálie! Co to ale znamená „pravá Austrálie“?

Je to snad eukalyptový les, jaký je na úvodní fotografii (Maria Island, Tasmania)? Nebo dlouhé písečné pláže?

Pohlednice, která představuje to, co je pro tuto „zemi slunce“ (Land of Sunshine) tak charakteristické, by možná mohla malinko napovědět, co ukrývá označení „pravá či typická Austrálie. Podle jejího autora je to: kouzelný východ slunce, deštný prales, Twelve Apostles tedy 12 apoštolů (Victoria), přístav v Sydney, The Pinnacles (Západní Austrálie) a také „clear sailing“.




 

Proč mě vlastně tato otázka napadla?

Kamarádka mi poslala postřehy jednoho svého kamaráda, který strávil několik měsíců v Austrálii. Je botanik, a tak hlavním úhlem jeho pohledu byla příroda. Ale samozřejmě nejen to. Ve svých emailech několikrát použil termín „pravá Austrálie“ a také „typická Austrálie – červená pustina“. Vím, že není jediným, pro koho je tou pravou Austrálií rudé vnitrozemí.

Mnohokrát jsem četla nebo slyšela větu „Kdo nenavštívil rudé centrum Austrálie jako by v Austrálii vůbec nebyl“. Je tedy tou pravou Austrálií tato zdánlivě pustá část kontinentu? 



 

Co ale oblasti s deštnými pralesy? Nebo rozlehlé farmy plné pasoucích se ovcí či krav. To snad není Austrálie?

A co pobřeží s nádhernými plážemi (viz Aussiealbum 21. –Pláže NSW)? Kupříkladu tato zdobí pohádkový Maria Island (Tasmania).

   


 

Co je tedy ta pravá Austrálie? Podle mě odpověď na tuto otázku není vůbec snadná.

Ostatně co je pravá nebo typická Amerika nebo Evropa?

Pokud by platilo, že pravá Austrálie je její rudé vnitrozemí, a tudíž „kdo nezažil rudé centrum kontinentu, ten v Austrálii nebyl“, potom by ta pravá Evropa mohla být díky Římu Itálie. Říká se přece „vidět Řím a zemřít“ nebo také „všechny cesty vedou do Říma“.

 

Stejně jako nejde jednoznačně určit pravou Evropu myslím, že nejde ani říct, co je ta pravá Austrálie. I když je nesmysl srovnávat právě tyto dva tak odlišné světadíly.  

Na rozdíl od Austrálie je Evropa kontinent, který tvoří samostatné nezávislé státy. Každý má jinou kulturu a svébytné tradice. Téměř v každém z nich se hovoří jiným jazykem. Bohužel ze strany EU jsou snahy toto potlačit. Podle mě by rozdílnost a jedinečnost každého ze států Evropy měla zůstat zachována, a to včetně měny. Řekla bych, že právě ta pestrost a různorodost dělá tu pravou Evropu.  

Austrálie je jak světadíl, tak současně jeden stát Je jedinou zemí na světě, která se rozkládá na celém kontinentu. Na rozdíl od Evropy má Austrálie jeden úřední jazyk, kterým je angličtina, i když v zemi žije velké množství národnostních skupin.

 

Uvádí se, že Austrálie je druhý nejsušší kontinent Země. První příčku zaujímá Antarktida. 



 

Na území Austrálie je deset pouští:

  • Great Victoria Desert (348 750 km2)
  • Great Sandy Desert (267 250 km2)
  • Tanami Desert (184 500 km2)
  • Simpson Desert (176 500 km2)
  • Gibson Desert (156 000 km2)
  • Little Sandy Desert (111 500 km2)
  • Strzelecki Desert (80 250 km2)
  • Sturt Stony Desert (29 750 km2)
  • Tirari Desert (15 250 km2)
  • Pedirka Desert (1 250 km2)

Údajně by plocha, kterou pouště v Austrálii zaujímají, sedmnáctkrát pojmula Českou republiku. Píšu údajně, protože jsem to četla ale nepočítala. Nadšení matematici možná rádi přepočítají. 😉

Pouště a polopouště zabírají největší plochu Austrálie. Možná i díky tomu bývá jako ta „typická“ Austrálie označováno právě suché vnitrozemí a Uluru (viz Tajemná rudá skála v srdci kontinentu).

 


Severní část země má ale tropické klima. Takže nejen pouště, ale také deštné pralesy jsou pro tento kontinent typické.

Jihovýchodní a jihozápadní část země má zase mírné klima.

 

Přírodní poměry Austrálie jsou velmi různorodé. Proto vůbec není snadné jednoznačně říct, co je typická Austrálie.

Je to jen sluncem rozpálená země? Kdepak. Příroda Austrálie je mnohem pestřejší. Je to také země mnohem barevnější, než se na první pohled zdá (více zde: Říjen v barvách Austrálie aneb Vegemite, Opera a klokan).

 

Co je tedy pravá Austrálie?

Možná ta pravá Austrálie jsou lidé, a tím nemyslím pouze domorodé obyvatele.

Nebo unikátní příroda. Mnohé živočichy a rostliny nikde jinde na světě nenajdeme. 



 

Já si vůbec nejsem jistá, zda je možné jednoznačně říct „Co je typická nebo chcete-li pravá Austrálie?!“

I když možná ...

Řekla bych, že mnohotvárná, překvapující, jedinečná a nevšedně krásná, právě taková je pravá Austrálie.

 


 Shellharbour, NSW


Komentáře