Aussiealbum 21. – Pláže NSW


Austrálie - světadíl a stát. A samozřejmě také ostrov, což znamená, že všude kolem je samá voda.

Pobřeží je místo, kde se setkává oblast pevniny s oceánem. Tak zní stručná definice. 

Celková délka pobřeží Austrálie je, podle zdrojů z moudrých knih, 35 876 km plus dalších 23 859 km představuje délka pobřeží australských ostrovů. Při pobřeží se nachází 758 zátok.

Rozlišují se dva základní typy pobřeží, klifové a plážové. 

Údaje o tom, kolik pláží Austrálie má, se liší. Některé uvádějí počet 10 685, jiné 11 761 nebo dokonce něco kolem 12 000. Narazila jsem na informaci, že pokud bychom chtěli vidět všechny a každý den navštívili jednu z nich, potřebovali bychom na to 32 let. Tedy to by byl krásný program na 32 let života – denně navštívit jednu pláž Austrálie. Hlásím se jako dobrovolník.😎



Pláže NSW

Pobřeží Nového Jižního Walesu (NSW) se táhne 2 137 km od Tweed Heads na severu až k Cape Howe na jihu.

A těch nádherných pláží co tady je! Odhaduji, že jich bude minimálně 890. Ať docela maličké nebo ty téměř nekonečné, rozhodně je jedna krásnější než druhá. Jen si vybrat.



Asi 69 km jižně od Tweed Heads leží Byron Bay, což je oblíbená destinace nejen u milovníků surfování. Věřte, že v Byron Bay rozhodně není o krásné pláže nouze. 



O dalších asi 413 km na jih od Byron Bay leží „koalí“ Port Macquarie (KoalaHospital – Port Macquarie). Místo ale není proslulé jen svou nemocnicí pro zraněné koaly. Rozhodně také zdejší pláže stojí za zmínku a návštěvu. Nebudu se ale opakovat, protože o tomto místě jsem už několikrát psala (např. Jede se na výlet - cíl Port Macquarie).



Když popojedeme dále na jih, můžeme se zastavit ve městě Newcastle.



Pokud se posuneme o asi jen 53 km dále směrem na jih, ocitneme se pro změnu v ráji pelikánů. Tím pelikáním grand restaurantem je The Entrance (viz The Entrance: Vzhůru za pelikány).



To už máme Sydney téměř na dosah, protože 107 km není v Austrálii žádná vzdálenost. Proč si ještě ale neudělat malou zastávku v klidném krásném místě zvaném Ettalong!



A je tady Sydney! Jenže kterou z té asi stovky sydneyských pláží mám vybrat? Co třeba Manly?!



Pokračujeme v "plážo-jízdě" a stále držíme stanovený kurz JIH.

Přibližně 113 km od Sydney tímto směrem leží zajímavé město Shellharbour se svou nádhernou North Beach. A kde je severní pláž nesmí chybět ani neméně krásná jižní, tedy South Beach.



Blízkým sousedem města Shellharbour je Kiama. Toto městečko sice proslulo jinou přírodní zajímavostí než jsou pláže (možná si vybavíte povídání s názvem Where the sea makes a noise), ale ani o ně není ochuzeno.



Příští zastávka by mohla následovat za dalších asi 100 km v městečku Ulladulla.



Potom už po asi 50 km následuje Batemans Bay s přilehlým Batehaven.



Blížíme se k jižní hranici NSW, ale nepodívat se na kouzelné místo zvané Tomakin by byla škoda.



Kde jinde ukončit toto malé plážové foto-cestování pobřežím Nového Jižního Walesu než v ráji, tedy v městečku s výstižným jménem Eden (např. Aussiealbum 14. - E jako Eden).



 


 

 





Komentáře