Mrkev a zase mrkev?! Ale proč ne? Vždyť čerstvá a křupavá mrkvička je velká dobrota. Dokonce ani v dezertech vůbec nechutná špatně. Oblíbenou klasikou je mrkvový dort s vlašskými ořechy a ananasem. Dezertů, ve kterých je jednou z hlavních ingrediencí mrkev, je ale mnohem více (viz třeba Zrcadlo, zrcadlo, řekni, který mrkvový dezert je nejlepší).
Věřte,
že kombinace slaďoučké mrkvičky s lahodnou a osvěžující chutí pomeranče
nemá chybu. A když to vše ještě doladí mandle, vznikne opravdu jedinečný
Mrkvovo pomerančový dort s mandlemi
Stačí
si připravit:
1
pomeranč
1
až 2 lžičky pomerančové kůry
150
g rozpuštěného másla
½
hrnku cukru
2
vejce
2
nastrouhané mrkve
1
a ½ hrnku polohrubé mouky
½
hrnku mletých mandlí
3
lžičky sody
Mandlové
lupínky na ozdobení
No
a potom už jen předehřát troubu, připravit dortovou formu o průměru cca 22 cm a
pustit se do pečení.
Dílky
pomeranče nakrájíme, mrkev nastrouháme.
Vejce
vyšleháme s cukrem. Postupně přidáváme nastrouhanou mrkev, nakrájený
pomeranč, pomerančovou kůru a dále mleté mandle, mouku, sodu a rozpuštěné
máslo. Dobře promícháme.
Těsto
vlejeme do připravené formy a posypeme mandlovými lupínky.
Pečeme přibližně 40 minut.
Pokud chcete slavnostnější obměnu, není nic jednoduššího, než do těsta přidat nakrájené sušené meruňky a ananas (stačí malé množství) a po upečení dort dozdobit polevou (třeba tou, jako na tradiční mrkvový dort, viz Zelenina jako lék aneb několik důvodů, proč jíst mrkvový dort).
Pomyslnou třešničku na dortu mohou tentokrát být dejme tomu oplatkové kytičky.
Je
to vlastně i dortík jako stvořený pro druhou květnovou neděli, která už
tradičně patří maminkám. Že tento svátek slaví také Austrálie je více než
jasné. Časopisy se předhánějí s nápady na dárky a nechybí ani množství
receptů na dobroty, které by byly ideální pro sváteční tabuli.
Myslím, že tento dortík (a je jedno, jestli bude naparáděný více nebo jen tak nenápadně), potěší nejen maminky, ale všechny mlsaly.
Dobrou chuť a krásný svátek maminek.
Komentáře
Okomentovat