Rebarbora (anglicky rhubarb)
je nejen zajímavé slovo ale také zajímavé a oblíbené ovoce.
Hm!😐Ovoce nebo zelenina?
Jak se můžeme dočíst,
rebarbora je rostlina, která pochází z Kavkazu. Její rozšíření sahá do
Číny, Mongolska a na Sibiř. V Číně a Rusku je rebarbora velmi oblíbená zejména
pro své léčivé účinky. Aby ne, když mimo to, že obsahuje např. vitamín C či
vlákninu tak také posiluje vitalitu a pomáhá krvetvorbě. Ani obsah vápníku není
nezanedbatelný.
Rebarbora je ceněna i v
zemích střední Evropy a Severní Ameriky. Také v Austrálii je oblíbenou přísadou
mnoha neodolatelně chutnajících moučníků (např. Rebarbora a maliny. Skvělé spojení chutí.).
Možná díky tomu že je doslova královnou dezertů a marmelád, je rebarbora často považována za ovoce. Ovšem ouha! Rebarbora je zelenina.
Ovoce nebo zelenina. To
vůbec není podstatné. Hlavní je, že skvěle, a navíc zdravě doladí nejeden sladký
pokrm. Kdo by odolal a nedal si rebarborový koláč, crumble, muffins, řezy nebo
třeba
Rhubarb
bread with vanilla bean butter
Rebarborový chlebíček s vanilkovým máslem
Nejprve si připravíme
rebarboru:
400 g rebarbory
vanilkový lusk
2 lžíce cukru
Rebarboru nakrájíme,
z lusku vyškrábneme semínka a promícháme. Lusk nevyhazujeme, ale vložíme do
nakrájené rebarbory. Vše dáme asi na 15 minut péct.
Těsto:
60 g másla
1 hrnek hnědého cukru (stačí
½ hrnku)
2 vejce
2 lžičky vanilkového
extraktu
½ hrnku podmáslí
2 a ½ hrnku mouky
2 lžičky sody na pečení
špetka soli
Troubu předehřejeme na 180o C a připravíme si chlebíčkovou formu o rozměru 14 x 22,5 cm.
Já jsem dávala do o něco menší formy na chlebíček a do dvou malých dortových forem.
Rozpuštěné máslo smícháme
s cukrem, vejci, vanilkovým extraktem a podmáslím.
Přidáme smíchané sypké
hmoty, tj. mouka, soda, sůl. Nakonec vmícháme ¾ připravené rebarbory.
Těsto dáme do formy a na
povrch rozložíme zbylou rebarboru. Kdo má rád sladší, může ještě posypat
moučkovým cukrem, ale není nutné.
Pečeme asi hodinu – podle
toho, jak komu peče trouba a také v jaké formě dezert připravujeme.
V menších stačí asi 40 minut. Kontrolní špejle vše jistí.
Už zbývá jen připravit vanilkové máslo:
125 g másla
2 lžičky vanilkového
extraktu
1 hrnek cukru
Všechny ingredience důkladně
vyšleháme.
Přiznám se, že jsem másla
připravila menší množství a bohatě to stačilo. Cukru jsem každopádně nedávala
tolik. Zkrátka přiměřeně. Pokud toto lahodné máslo nespotřebujete
s rebarborovým chlebíčkem, nic se neděje. V ledničce vydrží delší
dobu a skvěle dochutí nejeden moučník. Vždyť i banánový chlebíček může chutnat
skvěle nejen s tradičním slaným máslem! (vice zde Což takhle dát si třeba Banana bread).
Rebarborový chlebíček je vynikající vychladlý. Ovšem naprosto dokonalý je ještě teplý potřený právě tím lahodným vanilkovým máslem. Mňam!
A protože rebarbora má svou sezonu, která je docela krátká (zhruba od poloviny dubna do konce června), lze ji v chlebíčku nahradit třeba hruškou. Ovšem rebarbora je rebarbora, co si budeme povídat.
Pokud se nám nechce připravovat vanilkové máslo, stačí dozdobit čerstvými jahodami, které s rebarborou tvoří dokonalou dvojici.
Na závěr doplním, že v Austrálii se tato nenáročná vytrvalá zelenina komerčně pěstuje v Západní Austrálii, zejména v oblasti Wanneroo. Stejně jako dejme tomu v České republice lze také v Austrálii pěstovat rebarboru v domácích zahradách. Daří se jí v chladných až teplých podmínkách, přičemž výnosy a kvalita klesají, když teploty překročí 27°C.
Rebarborový chlebíček je vynikající jak samotný, s vanilkovým máslem nebo čerstvými jahodami či například jogurtem.
A je zcela nepodstatné, zda tomuto dezertu dáme tvar chlebíčku či dortíku. Nebezpečně lákavá vůně rebarbory a vanilky zalije široké a daleké okolí tak jako tak.😏 Vyzkoušejte a přesvědčte se sami. Navíc příprava vůbec není náročná.
Komentáře
Okomentovat