Rebarborový chlebíček s vanilkovým máslem

Rebarbora (anglicky rhubarb) je nejen zajímavé slovo ale také zajímavé a oblíbené ovoce.

Hm!😐Ovoce nebo zelenina?

Jak se můžeme dočíst, rebarbora je rostlina, která pochází z Kavkazu. Její rozšíření sahá do Číny, Mongolska a na Sibiř. V Číně a Rusku je rebarbora velmi oblíbená zejména pro své léčivé účinky. Aby ne, když mimo to, že obsahuje např. vitamín C či vlákninu tak také posiluje vitalitu a pomáhá krvetvorbě. Ani obsah vápníku není nezanedbatelný.

Rebarbora je ceněna i v zemích střední Evropy a Severní Ameriky. Také v Austrálii je oblíbenou přísadou mnoha neodolatelně chutnajících moučníků (např. Rebarbora a maliny. Skvělé spojení chutí.).

Možná díky tomu že je doslova královnou dezertů a marmelád, je rebarbora často považována za ovoce. Ovšem ouha! Rebarbora je zelenina. 

Ovoce nebo zelenina. To vůbec není podstatné. Hlavní je, že skvěle, a navíc zdravě doladí nejeden sladký pokrm. Kdo by odolal a nedal si rebarborový koláč, crumble, muffins, řezy nebo třeba

Rhubarb bread with vanilla bean butter

Rebarborový chlebíček s vanilkovým máslem


Nejprve si připravíme rebarboru:

400 g rebarbory

vanilkový lusk

2 lžíce cukru

Rebarboru nakrájíme, z lusku vyškrábneme semínka a promícháme. Lusk nevyhazujeme, ale vložíme do nakrájené rebarbory. Vše dáme asi na 15 minut péct.

Těsto:

60 g másla

1 hrnek hnědého cukru (stačí ½ hrnku)

2 vejce

2 lžičky vanilkového extraktu

½ hrnku podmáslí

2 a ½ hrnku mouky

2 lžičky sody na pečení

špetka soli

Troubu předehřejeme na 180o C a připravíme si chlebíčkovou formu o rozměru 14 x 22,5 cm.

Já jsem dávala do o něco menší formy na chlebíček a do dvou malých dortových forem.


Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem, vejci, vanilkovým extraktem a podmáslím.

Přidáme smíchané sypké hmoty, tj. mouka, soda, sůl. Nakonec vmícháme ¾ připravené rebarbory.

Těsto dáme do formy a na povrch rozložíme zbylou rebarboru. Kdo má rád sladší, může ještě posypat moučkovým cukrem, ale není nutné.

Pečeme asi hodinu – podle toho, jak komu peče trouba a také v jaké formě dezert připravujeme. V menších stačí asi 40 minut. Kontrolní špejle vše jistí.

Už zbývá jen připravit vanilkové máslo:

125 g másla

2 lžičky vanilkového extraktu

1 hrnek cukru

Všechny ingredience důkladně vyšleháme.

Přiznám se, že jsem másla připravila menší množství a bohatě to stačilo. Cukru jsem každopádně nedávala tolik. Zkrátka přiměřeně. Pokud toto lahodné máslo nespotřebujete s rebarborovým chlebíčkem, nic se neděje. V ledničce vydrží delší dobu a skvěle dochutí nejeden moučník. Vždyť i banánový chlebíček může chutnat skvěle nejen s tradičním slaným máslem! (vice zde Což takhle dát si třeba Banana bread).

Rebarborový chlebíček je vynikající vychladlý. Ovšem naprosto dokonalý je ještě teplý potřený právě tím lahodným vanilkovým máslem. Mňam!


A protože rebarbora má svou sezonu, která je docela krátká (zhruba od poloviny dubna do konce června), lze ji v chlebíčku nahradit třeba hruškouOvšem rebarbora je rebarbora, co si budeme povídat. 

Pokud se nám nechce připravovat vanilkové máslo, stačí dozdobit čerstvými jahodami, které s rebarborou tvoří dokonalou dvojici. 



Na závěr doplním, že v Austrálii se tato nenáročná vytrvalá zelenina komerčně pěstuje v Západní Austrálii, zejména v oblasti Wanneroo. Stejně jako dejme tomu v České republice lze také v Austrálii pěstovat rebarboru v domácích zahradách. Daří se jí v chladných až teplých podmínkách, přičemž výnosy a kvalita klesají, když teploty překročí 27°C.

Rebarborový chlebíček je vynikající jak samotný, s vanilkovým máslem nebo čerstvými jahodami či například jogurtem.


A je zcela nepodstatné, zda tomuto dezertu dáme tvar chlebíčku či dortíku. Nebezpečně lákavá vůně rebarbory a vanilky zalije široké a daleké okolí tak jako tak.😏 Vyzkoušejte a přesvědčte se sami. Navíc příprava vůbec není náročná.


Komentáře