Čokoláda,
lahodná a troufám si říct všemi oblíbená pochoutka.
Ale kdo ví! Možná existují lidé, kterým čokoláda nechutná. Já ale nikoho takového neznám.
Čokoláda je vyrobená z kakaových
bobů, které rostou na tropickém stromu Theobroma cacao, což v překladu
údajně znamená „pokrm bohů“.
Přiznám se, že jsem nikdy neviděla
rostlinu, která přináší plody, z nichž vznikne ta neodolatelná lahůdka
zvaná čokoláda! A tak jsem zapátrala a našla jsem:
Jenže
od stromu a jeho plodů je daleká cesta k výslednému produktu v podobě
tradiční tabulky čokolády nebo čokoládového bonbonu.
Kakaové boby jsou ukryty
v tobolkách. Takže někdo je nejprve musí sklidit. Kdybych vzala vznik
tabulky čokolády velmi stručně, tak boby se kvasí, praží a následně melou. Tím
vznikne kakaová hmota a kakaové máslo. No a z toho pak mistři svého oboru
vyrábějí čokoládu.
Ta kvalitní čokoláda by měla
mít co nejvyšší obsah kakaa a co nejnižší podíl cukru.
Čokoláda má sice docela
vysokou kalorickou hodnotu, ale na druhou stranu je díky obsahu flavonoidů
zdravá. Je totiž zdrojem vlákniny, antioxidantů a minerálů. Takže když mlsáme kvalitní
čokoládu tak vlastně děláme něco pro své zdraví 😊.
Právě ta hořká s vysokým obsahem kakaa má pozitivní účinky na
naše zdraví (na srdce, mozek a dobrou náladu). Samozřejmě v přiměřené míře. Jeden až dva
dílky denně – to je podle odborníků tak akorát. A je pravda, že když mlsáme tu
skutečně kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, tak víc ani
nesníme.
U těch mléčných „jakože“
čokolád je to horší. Navíc si myslím, že tam výrobci přidávají taková ta
dochucovadla, aby zákazník získal závislost na jejich výrobku a snědl té tzv.
čokolády co nejvíce. To jsou většinou čokoládové náhražky, které se na první
pohled jako čokoláda jen tváří, ale …. Ale ke skutečné čokoládě mají daleko. Tyto
náhražky čokolády samozřejmě zdraví prospěšné nejsou, spíše naopak, protože nad
kvalitním kakaem tady svým obsahem převažují cukry a tuky (často i palmové).
To jsem se ale rozohnila. Já si snad budu muset dát na uklidnění kousek dobré čokolády 😊
Když si dáme tu laicky
řečeno opravdovou čokoládu, tedy krásně tmavou díky vysokému obsahu kakaa a neskutečně
lákavě vonící (a to i přes obal), je sice hořká, ale mooooc dobrá a vlastně stačí
jeden/dva dílky, aby jak naše chuťové pohárky, tak i duše byly spokojené.
Slovo čokoláda (anglicky chocolate, francouzsky
chocolat) pochází z aztéckého výrazu xocolātl (čteno
šokolat), což znamená „hořké pití“.
No
řekněte, hrneček dobré horké čokolády v mrazivém zimním dni určitě přijde
vhod. Tady si dovolím udělat jednu neplacenou reklamu pražské kavárně zvané
Choco café. Nabízejí zde velký výběr horké čokolády s nejrůznějšími
příchutěmi a kořením (samozřejmě i s chilli), s ovocem, alkoholem.
Vybere si určitě každý.
Čokoláda je nejen dobré a vlastně i trochu zdravé mlsání ale často je také součástí nejrůznějších druhů sladkostí a dezertů (např Spojením čokolády a červené řepy vznikne dobrota zvaná Red Velvet and cream cheese brownies). Je ale také přísadou v mnoha masových pokrmech. Kupříkladu mexická kuchyně používá čokoládu jako koření.
Historie čokolády je
velmi dlouhá.
Jak
už naznačuje původ slova „čokoláda“, tak tu první čokoládu vyráběli původní
obyvatelé střední Ameriky, a to dávno před příchodem Evropanů. Mayové a
Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje.
Do
Evropy přivezl kakaové boby H. Cortés. Ten se s čokoládou setkal na dvoře
aztéckého krále. Tady je bohužel objevení čokolády pro Evropany spojeno s
dobýváním a násilným obsazováním zemí jižní Ameriky.
První
písemný důkaz o kakau v Evropě pochází z roku 1544! Tehdy, jak jsem
se dočetla, dominikánský mnich přinesl sklenici čokolády princi Filipovi při
jeho cestě z Guatemaly do Španělska. Jak princi a budoucímu králi Španělska asi
čokoláda chutnala?
Samotný
výraz „čokoláda“ se v Evropě začal používat ve 2. polovině 16.
století.
Do
Evropy přivezli čokoládu Španělé v 16. století. Která země má dnes prvenství
ve výrobě kvalitní a dobré čokolády? Je to Španělsko? A je vůbec možné určit
tu jednu jedinou evropskou zemi, která vyrábí tu nej čokoládu?
Belgická
nebo Švýcarská? Kdepak. Dočetla jsem se, že vedou Itálie a Francie.
Do českých zemí se
čokoláda dostala někdy v letech 1810 až 1840. Jenže tenkrát to byly
výrobky německých a švýcarských firem. K prvním českým výrobcům čokolády
patří asi Čokoládovna Luna, která své otevření inzerovala v roce 1839.
Dnes
většinu dříve českých továren vlastní nadnárodní společnosti. Bohužel. Ale
naštěstí jsou tady menší soukromé čokoládovny. Možná znáte: Míšina čokoláda,
Čokoládovna Janek, Carla, Čokoládovna Trobelice, Ajala, Jordi´s, … Samozřejmě
je jich mnohem více, omlouvám se těm, které jsem nejmenovala.
A co
Austrálie a čokoláda?
Austrálie
k velmocem ve výrobě čokolády nepatří. Tady, jak jsem zmínila, zaujímá první
příčku Itálie a Francie.
Bohužel
mezi hlavní výrobce čokolády v Austrálii patří ve velké míře globální
společnosti (podobně jako v České republice např. Nestlé). Naštěstí ale i
v Austrálii působí menší čokoládovny a řemeslní výrobci, kteří se
zaměřují na prémiovou čokoládu s využitím australských surovin. K těm
asi nejznámějším značkám v Austrálii patří Cadbury.
Je to sice britská společnost, ale má v Austrálii silnou přítomnost. Hlavní
australské sídlo společnosti Cadbury Chocolate Factory je v Claremontu na
Tasmánii. Tady firma působí myslím již od roku 1922.
K těm
nejznámějším australským výrobcům čokolády patří zcela určitě Koko Black nebo dejme tomu Darrell Lea. Jedná se o rodinnou firmu, která
v Austrálii působí od roku 1927. Jak mají uvedeno na svém webu:
„With millions of Australians,
from little kids to great grandparents, Darrell Lea is a
tradition long ingrained across Australia.“
Zkrátka a dobře Darrell Lea je tradice, která je v Austrálii zakořeněná po dlouhá léta.
Samozřejmě nesmím zapomenout na mou oblíbenou značku Haigh's Chocolates (viz také Bilby, nejen ten velikonoční).
Čokoládu pro nás mlsaly přinášejí výrobci jak ve formě tzv. tabulky či bonbonů ale je také součástí nejrůznějších oplatků, tyčinek a sušenek. Tady musím zmínit mé favority – Tim Tam a Mint Slice. Tyhle dobroty vyrábí australská společnost Arnott´s. Zmínit ji tady musím, ačkoliv se nejedná o čokoládovnu. Firma totiž vyrábí nejrůznější sladké i slané dobroty. A právě na ty své sladké čokoládu hojně využívá.
Zajímavosti o čokoládě:
- Čokoláda se dělí na 3 základní
druhy – hořkou, mléčnou a bílou. Hořká čokoláda má největší podíl kakaové
hmoty a nejmenší podíl cukru. Obsahuje kakaové máslo, což je surovina, která se
získá lisováním z kakaového bobu. Hořká čokoláda je vhodná při dietě, nebo také
jako afrodiziakum.
-
Čokoládová historie začíná už někdy v
období před více než 3 000 lety!!! Už v té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích dnešního Mexika
kakaovníky. Po zániku jejich říše ve 4. století našeho letopočtu se na tomto
území usadili Mayové. A právě oni jako první uvařili hořkou tekutinu z
kakaových bobů.
-
V dřívějších dobách dávali lidé přednost
tekuté formě čokolády.
-
První čokoládová tyčinka údajně pochází
z roku 1847.
- Na výrobu jednoho kilogramu hotové čokolády je potřeba přibližně 800 kakaových bobů! Jeden kakaový bob měří kolem 2 cm a váží asi 1 gram!
-
Největším producentem kakaových bobů je
Pobřeží slonoviny, dále Ghana, Nigérie a Kamerun (podle
zveřejněných údajů mají tyto země 70% světové produkce.
-
Největší spotřebu čokolády ve
světě mají údajně Švýcaři. Podle objevených údajů je to 9 kg ročně.
V České republice je to podle statistik průměrně 6,5 kg na osobu a v Austrálii
podle údajů z roku 2024 je to 6 kg.
-
Největším producentem tabulkové
čokolády na světě je údajně Německo, potom Belgie, Švýcarsko a USA.
-
Měla
bych zmínit i novinku a hit posledních let, což je Dubajská čokoláda! Bohužel
zatím jsem ji nevyzkoušela. Dubajská čokoláda je, jak uvádí zveřejněné informace,
tabulka čokolády, která je bohatě naplněná pistáciovou pastou, sezamovou
pastou Tahini a arabským dezertem kanafehem, cukrovým sirupem a jemným sýrem.
Tento druh čokolády poprvé začala vyrábět firma Fix Dessert Chocolatier sídlící
v Dubaji v roce 2021 pod názvem Can't Get Knafeh of It.
V roce 2024 se pak dubajská čokoláda stala trendem na sociálních sítích a
stala se celosvětově populární, přičemž ji začalo vyrábět i mnoho dalších
výrobců čokolád. Je považována za luxusní zboží a tím pádem má samozřejmě výrazně
vyšší cenu oproti ostatním druhům čokolády.
-
Čokoláda
nejen dobře chutná, ale také krásně voní. Její vůně dokonce aktivizuje
mozkové funkce!
-
Kdy také
sáhneme po čokoládě? Když jsme smutní nebo bez nálady. Proč? Protože čokoláda
nás psychicky povzbudí!
-
Čokoládu obsahují i nejrůznější sušenky a oplatky. Přestavte
si, že Američanka Ruth Wakefield, která vymyslela čokoládové sušenky,
prodala svůj recept firmě Nestlé výměnou za doživotní dodávku čokolády.
Množství a četnost dodávek jsem ale nezjistila.
-
Kdo by si na čokoládě neměl pochutnat jsou naši
zvířecí kamarádi. Pozor na to. Pro pejsky a myslím i kočičky je čokoláda
jedovatá!
-
Slovo „čokoláda“ a také „kakao“
jsou si pravděpodobně ve všech jazycích podobná. Tady není potřeba tlumočník.
- Je
známá věc, že čokoláda je součástí jídel, a to jak sladkých, tak i těch
slaných. Kakaové máslo a čokoláda mají své využití také v kosmetice a
wellness centrech (např čokoládové masáže či zábaly).
Takže čokoláda
je téměř všestranně využitelná. Já asi dám přednost tomu tradičnímu „čoko-mlsání“.
I když takový zábal ….
Určitě
si nezapomeňte smlsnout na dobré a kvalitní čokoládě nebo čokoládovém dezertu 13.
záři!!! To je den, kdy čokoláda slaví svůj Mezinárodní den.
Ovšem čokoláda má také svůj Světový den. To je pro změnu 7. července.
Na
závěr jedna velmi důležitá informace!!!!
POZOR!!!
Čokoláda nejen že snižuje krevní tlak a cholesterol, ale také
pomáhá při hubnutí!!! Připomínám – musí to být ta kvalitní s vysokým
obsahem kakaa a nízkým obsahem cukru!
Komentáře
Okomentovat