Chuť Austrálie aneb Hola, hola, pečení „aussie“ dobroty volá



Cheese and Vegemite Scroll, to je ta „aussie" dobrota, kterou mám na mysli. Pro mě je to také symbol cest za krásami Austrálie. Vždyť co si s sebou vzít na cestu do auta, vlaku nebo autobusu? Většinou je to toast nebo právě tato dobrota. Ty asi nejlepší cheesemite scrolls nabízí pekárna Bakers Delight nebo Brumby´s.
 
Co myslíte, že je mým prvním cílem cestou domů z letiště v Sydney? Mé kroky s jistotou míří do jedné ze zmíněných pekáren. Než doma padnu a usnu spánkem spravedlivých, musím si dopřát konečně něco „mňam". A to je aussie banana bread a Cheesemite Scrolls.



O dobrotě zvané Vegemite jsem psala několikrát. Aby ne, je to přece australská ikona. (viz Kdo zná a ví, ten odpoví na otázku: Co to jen může být, ta černá pasta? nebo 100 let s VEGEMITE aneb 100-Mitey-Yers).

Cheesemite Scrolls. Dlouho jsem si vystačila s českou náhradou, kterou jsem pekla buď z listového nebo kynutého těsta. A není to vůbec špatné. Naopak. Obojí chutná velmi dobře.

Není nic jednoduššího než skutečná rychlovka připravená z listového těsta. Plát listového těsta potřeme Vegemitem, posypeme strouhaným sýrem nebo na něj položíme plátky sýra, zarolujeme, nakrájíme na šneky. Šup do trouby. A za chvíli je hotovo. Dokonalá rychlovka buď k obědu nebo k vínku. Nejlepší jsou tyto scrolls chvíli po vytažení z trouby.



Druhá náhradní varianta je ta, připravená z kynutého těsta. Tady je ale proces výroby přece jen malinko delší. Výsledek ovšem také stojí za to.


Proč si doma nepřipravit Cheesemite Scrolls podle toho pravého receptu?!

Podmínkou ovšem je mít ve špajzu Vegemite. To samozřejmě platí pro všechny uvedené varianty. Kde ale v českých končinách koupit Vegemite? Zdá se, že nastal problém. Naštěstí není neřešitelný. Kupříkladu v Boomerang Coffee v Praze je Vegemite k mání (viz Znáte Boomerang?).



Pokud jste zásobeni touto australskou klasikou, tak nic nebrání pustit se do práce. Příprava těchto vegemitových šneků totiž vůbec není složitá.



Cheese and Vegemite Scrolls

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 50 g másla
  • 375 ml mléka
  • 1 až 2 lžíce Vegemite
  • 200 g nastrouhaného sýra


Mouku, sůl, cukr, sodu smícháme. Máslo nakrájíme na malé kousky a nejlépe rukama vpracujeme k sypkým ingrediencím. Přidáme mléko. Vypracujeme těsto, které rozválíme na obdélníkovou placku asi 1 cm silnou.

Takto připravené těsto potřeme Vegemitem (pro snadnější roztírání je dobré Vegemite rozehřát s trochou másla) a posypeme strouhaným sýrem.



Těsto zatočíme a takto vytvořený váleček nakrájíme na stejně velké kousky, které poklademe na plech, a ještě posypeme zbylým sýrem.



Dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 25 minut. Upečené scrolls by měly být krásně zlaté.



Potom už stačí zasednout s rodinou nebo přáteli ke stolu, otevřít dobré vínko a užít si společné chvíle.



Užijte si chuť Austrálie!

Komentáře