Nejmalebnější/nejzajímavější australské cesty 1.



Slavná Great Ocean Road stoprocentně patří mezi nejnavštěvovanější trasy v Austrálii. Svou oblibu získala díky jedinečným výhledům a mnoha přírodním krásám, které na svých 243 kilometrech nabízí.

Dalo by se říct, že je jednou z „the most scenic drives“ Austrálie.

O Great Ocean Road jsem už sice psala (viz G jako Velký, Nádherný, Slavný čili Great), ale vzhledem k tomu, že je to skutečně úžasná cesta, stojí za malé připomenutí.

Great Ocean Road, Victoria

Trasa byla otevřena v roce 1932 a je domovem jak úžasných písečných pláží a poklidných přímořských vesnic a měst, tak i deštného pralesa plného impozantních stromových kapradin a starobylých eukalyptů.

Velkým, možná největším, lákadlem jsou nádherné vápencové útvary pojmenované The Twelve Apostles (Dvanáct apoštolů), které majestátně vystupují z vln oceánu poblíž pobřeží.  




Great Ocean Road ale rozhodně není jedinou působivou trasou v Austrálii. Které další se mohou bez obav zařadit k těm „nejmalebnějším australským cestám“?

 

Kdybychom se ze státu Victoria rozhodli cestovat do Jižní Austrálie, tak tady určitě stojí vidění

Nullarbor Plain, Southern & Western Territory

Tato podmanivě pustá krajina se nachází na pobřeží Great Australia Bight Coast v Jižní Austrálii.

Když se řekne australské pobřeží, tak se asi nejen mně vybaví obraz zlatých pláží a dramatických útesů. Jenže Nullarbor Plain je něco naprosto jiného. Tato rozlehlá oblast ploché, polo-vyprahlé krajiny je skutečně ohromující, zvláště když projíždíme jejími rudě-oranžovými pouštními pláněmi. Přestože tato scénická trasa vede zdánlivou pustinou, nabízí dost zajímavostí k vidění, mimo jiné i možnost pozorování divokých zvířat. Nejsou to ale jen zvídaví klokani nebo nejrůznější druhy ptáků, ale u Head of Bight můžeme zahlédnou velryby. Věřte, že to je bezkonkurenční podívaná. 



Z Jižní Austrálie jsme se díky této cestě dostali do dalšího australského státu, a to do Západní Austrálie.

Kdo hledá dobrodružnou jízdu, najde ji rozhodně právě zde. Na severu Západní Austrálie, mezi městem Derby a křižovatkou Kununurra a Wyndham na Great Northern Highway se klikatí

Gibb River Road, Kimberley Region

Trasa má přibližně 660 km. Rozhodně se ale vyplatí nespěchat a dopřát si tady alespoň dva týdny. Jen tak si všechnu krásu kolem můžeme opravdu užít. Oblast Kimberley nabízí skutečně jedinečnou podívanou – nádherné soutěsky, vodopády, nejstarší jeskynní systém Austrálie, neuvěřitelné výhledy na přírodní geologické útvary regionu Kimberley, včetně Katherine Gorge a Mt Hart.

Tato trasa je ideální pro adrenalinové nadšence.  








Nádherná místa, která rozhodně stojí za vidění najdeme také na cestě z Brisbane do Sydney. Nebo opačně, 😎😏 tedy

ze Sydney do Brisbane, NSW a Queensland

Trasa je dlouhá kolem 900 km což zabere min 10 až 12 hodin jízdy. Populární volbou je vydat se ze Sydney po Pacifick Highway do přístavu Coffs, pokračovat na Darlington Beach a Byron Bay až do Brisbane.






Mezi rušnými městy Sydney a Brisbane leží tolik zajímavých míst, která bychom neměli jen tak minout, že je lepší si celou trasu užít v poklidném tempu. Vždyť jen nádherná vinařská oblast Hunter Valley stojí za delší pobyt (více zde Hmmm že by výlet? A snad i vínko? To vypadá na Hunter Valley!).


Těch míst, kde bychom si měli udělat zastávku (klidně i s noclehem) je tady mnohem více. Byla by velká škoda bez povšimnutí minout krásné pláže Port Stephens nebo Lake Macquarie (více např. zde Jeden den v Port Macquarie).

Dalším místem na zastávku je Surfers Paradise, trendy letovisko na Gold Coast s elegantními plážemi, pulzujícími trhy, butiky a gurmánskými restauracemi.  


Pokud si chceme užít kratší, ale neméně zajímavou „výhledovou“ trasu se startem v Sydney, je tady

Grand Pacific Drive, New South Wales.

Stočtyřicetikilometrová cesta začíná v Royal National Park (více Národní park vskutku královský), vede přes Sea Cliff Bridge a pokračuje přes Wollongong, Shellharbour, Kiama do Shoalhaven. Věřte, že i na pouhých 140 km je toho hodně k vidění.


Deštné pralesy, pláže, divoká skalnatá pobřeží, vyprahle vypadající pustiny, divoká příroda, klidná přímořská městečka ale také pulzující velkoměsta. To vše a mnohem více najdeme na takovýchto trasách vedoucích napříč Austrálií. Myslím, že si vybere každý, ať už dobrodruh, který hledá adrenalin nebo ten, kdo si chce jen tak ujíždět užasnou krajinou a užívat si v klidu všechny krásy, které cestou potká.

 

 


Komentáře